perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kevätlomalla: Siirtolaisuusinstituutissa

Paikka, joka aukesi tiistaina 8:15 oli Siirtolaisuusinstituutti. Olin sen verran käyntiin valmistautunut, että selasin läpi verkossa olevan arkistoluettelon ja poiminut siitä lupaavimman yksikön.

Jos homma olisi mennyt kuin Strömsössä, arkiston työntekijä olisi arkistoyksikön mainittuani ottanut esiin sen yksityiskohtaisemman luettelon, jota selaten olisin oitis ymmärtänyt ettei siinä ole mitään helppokäyttöistä minulle. Mutta asiointi kulki minulle niin käsittämättömiä polkuja, etten kuultuani tarkemmasta arkistoluettelosta enää jaksanut kysyä olisiko siihen voinut tehdä sanahakuja.

Kirjkaston puolella palvelu pelitti aivan toisella tavalla. Valitsin "ongelmakseni" äskettäin läytyneen maininnan Webster's Cornersista. Kirjastonhoitajan tuomista kirjoista selvisi, että siellä tosiaan oli Matti Kurikan vuonna 1905 aloittama Sammon takojat -yhteisö. Siitä oli tullut 1909 osuuskunta ja 1912 sekin purettiin. Webster's Cornersista tuli tavallinen "Finntown". (Teuvo Peltoniemi: Finnish Utopian Communities in North America. Finns in North America. Micration studies C9. 1988)


Arkiston ja kirjaston lisäksi instituutissa on näyttely- ja museotilaa. Finglish-kuvat olin aikanaan nähnyt Valokuvataiteen museossa, mutta katsoin nyt niiden kuvaajasta dokumentin, joka pyöri non-stop. Ilmainen sisäänpääsy, suosittelen lämpimästi.

Hangon museon kiertonäyttely "Amerikkaan Amerikkaan - Hanko siirtolaisten lähtökaupunkina" oli täynnä mielenkiintoista faktaa, mutta antipatiani seisaaltaan lukemista kohtaan pulpahti taas pintaan.
Kahdessa museohuoneessa oli kaikenlaista. Alkuperäiset Amerikan dokumentit jäivät päällimmäisenä mieleen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos asiallisesta tekstistä!

Todennäköisesti käsityksesi arkiston toiminnasta olisi muodostunut hieman positiivisemmaksi, mikäli allekirjoittanut olisi ollut tuona päivänä paikalla (oli ensiapukoulutuksessa).

Parhain terveisin,
Jarno Heinilä

Arkistonhoitaja
Siirtolaisuusinstituutti