torstai 19. heinäkuuta 2012

Tolonen, joka tapasi keisarin (4/4)

 Keisarilla oli omat tarkoitusperänsä talonpoikien rakkautta haikaillessaan eikä savolaismiesten tapaamista ollut mitään syytä pitää salaisuutena. Tapiosta kopioituna löytyy sanomalehdestä Tähti 24.7.1863 uutinen
Kolme talonpoikaa, nimittäin lautamies Tahvo Tolonen Kuopiosta, talollinen Johan Lindström Pielavedeltä ja Samuel Sairanen Säämingistä kuuluvat Pietarissa voinkauppamatkoillaan Johannuksen alus-viikolla ollessansa käyneen H. M. Keisarin luona Tsaarien hovissa ilmottamassa kiitollisia tunteitansa Hänen Majesteetillensä suomalaisia hyvästi pitämisestä ja suomenkielen suosimisesta. Tässä lienee tarpeellinen muistuttaa, ettei nämä miehet olleet mitään maakunnan lähettiläitä, eikä heillä ollut siihen valtakirjaa keltään muilta, ainoasti osmasta puolestansa tekivät se, mikä heille vasta Pietarissa ollessansa oli tuumaksi tullut.
(Tsaarien hovi _voisi_ tarkoittaa Tsarskoje Seloa, jonka vuoksi yllä sieltä Wikipediasta löytynyt akvarelli 1850-luvulta.)

Tolonen saa nyt siis etunimen, jota Valvojan kirjoituksessaan Veijola ei hänelle suonut.  Abel-veljensä muistelmissa Tahvo on täysin sivuosassa, mutta luulisi hänestä paikallishistoriallisissa teksteissä olevan lisätietoa, kun miehen kädessä kerran kynä pysyi.  Keisarille kirjoitetun kirjeen lisäksi Tolonen kirjoitti ja kustansi ainakin kirjasen Kerjäläisukko eli neuvoja ja varoituksia talonpojan säädylle. Tapiossa
todettiin omakustanteesta 9.8.1862
Kirjasen sisällyksen jätämme lukian itsensä arvosteltavaksi, mainitsemme ainoastaan tässä Tolosen hyvän tahdon ja tarkoituksen, nim. että hän on ilmaiseksi luvannut yhden kappaleen tätä kirjasta jokaiseen maamme lainakirjastoon, kuin vaan näiden kirjastoin hoitajat sitä pyytävät täältä herrain P. Aschan ja kumpp. kirjakaupasta sekä pitävät huolen sen lähestyskustannuksista.
Pätkän elämäkertaa Tahvo Tolonen on saanut Louhessa 27.4.1891. Tekstissä, joka kopioitiin moneen muuhunkin julkaisuun, kerrotaan pääasiassa railakkaasta poismuutosta Maaningasta. Lopuksi kirjoittaja toteaa
Taka-aikoina kuuluu Tahvo Tolonen liikkuneen kirjallisellakin alalla. Hänen tekemäkseen sanotaan erästä pientä kirjaa, nimeltä "Kerjäläispoika". Siinä kerrotaan olleen yhteiskunnallisia aatteita, jotka käyvät samaan suuntaan kuin muutamat "Moskowskija Wjädomostin" parannusehdotukset. Mutta tämän kirjoittajan ei ole onnistunut saada sitä kirjaa käsiinsä.
Tahvo Tolosen kuolinilmoitus julkaistiin Savo-Karjalan etusivulla  30.6.1893. Hän oli kuollut "77:nellä ikävuodellansa" ja jättänyt jälkeensä sekä lapsia että lapsenlapsia.

Ei kommentteja: