tiistai 24. tammikuuta 2012

Engelin kotona ja Ahon Helsingissä

Lauantain kulttuuriohjelmani koostui kirjastokirjojen palauttamisesta, Engelin koti -näyttelyyn tutustumisesta ja Päivälehden museon Aho-näyttelyn museoteatterin katsomisesta. Ensiksimainitussa oli eniten yllätysmomenttia. Hylly petti kun pudotin sille palautuspinoni. Hups.

Koti Helsingissä - sydän Berliinissä sopii ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita 1800-luvun antiikista. En kuulu ryhmään. Oli lavastettu perukirjojen mukaan kolmiseinäisiä huoneita, joissa oli merkityksellisintä ymmärtää se, että ne olivat pienempiä kuin Englelin kodin huoneet. Näin minulle opastava henkilö ainakin kertoi. Alla kuvia ja Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta löytyvä Engelin talon pohjapiirros.

Päivälehden museossa Aho-näyttely on ollut auki jo marraskuun puolivälistä. Kävin jossain välissä puolihuolimattomasti tutustumassa ja totesin tekstivoittoiseksi ja sekavaksi. Varsin sekavaksi osoittautui myös museoteatterin esitys, joka lainasi Ahon tekstejä, mutta ei tarpeeksi. Esitetään vielä 3 kertaa, ilmaiseksi pääsee katsomaan, kuten museotakin.

Rakennushallitus - Rakennushallituksen piirustukset II (kokoelma) - Asuintalot ja huvilat - 1. [Helsinki, C.L.Engelin talo, Bulevardi 20]. (RakH II Iid. 12:/- -)

4 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

(Engel) Jaa että tuollainen ratkaisu. Kävikö ilmi mistä mööpelit ja muu sisustus peräisin?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Ei suoranaisesti, minusta näyttelyn kokoonpanosta oli esillä hyvin vähän tietoa, tai sitten en sitä jostain syystä huomannut. Faktat perukirjoista lähteenä ja siitä, että vain yksi huonekaluista oli oikeasti Engelin, sain haastattelemalla opasta.

Verkkosivulla lukee:
"Sisustuksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Heinolan museon johtaja Kari-Paavo Kokki ja antiikkikauppiaat Arthur Aminoff ja Bernt Morelius. Huonekalut ovat lainassa heidän kokoelmistaan."

Lukee muuten myös
"Lähteinä on Palovakuutus vuodelta 1934, perunkirja vuodelta 1940 sekä Yleisen huutokauppakamarin pöytäkirja vuodelta 1840." Hups! ruotsinkielisessä vuosiluvut kaikki 1800-luvulta.

Kari Hintsala kirjoitti...

Luin siis huonosti linkittämäsi tekstin! Antiikkikauppiaiden kokoelmista... ehkä olisi voinut ostaa mukaankin? :-)

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Näyttelyn yhteydessä oli info/myyntipisteitä vanhojen talojen materiaaleista tms. En katsonut niin tarkasti, että muistaisin tarkasti mitä.