perjantai 17. kesäkuuta 2011

Hakukokemuksia

Pariakin kanavaa pitkin kiiri pari päivää sitten "korviini" tieto Riksarkivetin uudesta hakuliittymästä. Merkitty vielä Beta-täpällä, mutta testaukseen tarkoitettu, niin tietenkin piti kokeilla. Vanhoilla tutuilla hakusanoilla Kumo, Flachsenius, Gottleben ja Hohenthal. Kokemus oli positiivinen, totesin tuoreeltaan
Eka hakutulostestaus RA:n uudesta käyttöliittymästä "aika kiva". Eilisellä kotimatkalla hahmottelemastani unelmasta tässä puuttuu vain aikarajaus.
Jos minulla olisi SVAR-tilaus, olisi hakutestaus mielekkäämpää, mutta osumia tuli myös mielenkiintoisiin kohteisiin digitoimattomasta aineksesta. Kävi selväksi, että joku paikallinen kirjekokoelma oli indeksoitu niin kirjeen lähettäjän, vastaanottajan kuin myös kirjeessä mainittujen henkilöiden suhteen. Vau! Myös perukirjoista oli jossain päin Ruotsia kirjattu talteen enemmän kuin päähenkilön nimi. Väestönlaskentaan osuin paikkakuntahaullakin eli siellä oli kirjattu syntymäpaikkoja ylös.

Esimerkki hauistani Gottleben tarttui väestönlaskentaan vuodelta 1890, perukirjaan, merimieshuoneeseen, Kuninkaalliselle majesteetille lähetettyihin kirjelmiin ja kirjeeseen, jossa Gottleben on paikannimi. Mystisempää aineistoa on Kammarkollegiet "Feiff, Elisabeth, se: Helidag Feiff, Jacob, köpman i Stockholm Fijthson, Viet, köpman i Stockholm Fisilier, Hans, köpman i Lübeck Fleming, Hendrich, krigsråd Flygge, Crispinus, generaltullinspekt..." joka avautuu Vakan oloisissa syövereissä.... "Gottleben, Adrian, köpman i Narva" ... tämäpä mielenkiintoista! Katsotaanpa vielä sitä viimeistäkin, valtion kriminaaliteknisestä laitoksesta! "Allmän anmärkning Gottleben - Grawander" päiväyksellä 1956 jää kyllä mysteeriksi. Varsinkin kun kyseisillä nimillä solmittiin avioliitto 1700-luvulla.

Uusi haku muistutti mieleen jokin aika sitten avatun Sonderan, jonka piti myös kattaa ruotsalaisten kansallinen arkistotietokanta. Mutta tuottaa Gottlebenillä ulos vain tuon viimeksi mainitun kriminaaliteknisen osuman. Hmmm.

Mutta takaisin Suomeen ja mietintöihini tältä viikolta. Lukuunottamatta kirjastokantoja ja Ancestry:n hakuja totesin useimmiten käyttäväni enimmäkseen yhden hakukentän simppeleitä sanahakuja. Sellainenhan on Arkistolaitoksen digitaalihakukin kuten myös Vakka. Mikä sitten erottaa Vakan tästä ruotsalaisesta palvelusta, johon ihastuin viidessä minuutissa?

Ennen kaikkea nopeus. Vakasta ei tiedä mitä tulee ja koska tulee. Kun tulee, niin kaikki tulokset ovat vasemmassa reunassa hierarkkiassa ja niitä pitää klikkailla esiin yksi kerrallaan. Aivan liian työlästä. Joihinkin aineistoihin, kuten ansioluetteloihin, on lisätty henkilönimiä, mutta yksityiskohtaisen indeksoinnin laajuudesta minulla ei ole mitään käsitystä, vain negatiivisia arvailuja.

Vakasta testihaulla Gottleben tuli 3 osumaa: Tammelan seurakunnasta " Luettelot kirkkoherrra Gottlebenin omalla kustannuksellaan Tammelan pappilaan teettämistä rakennuksista ja korjauksista", Jyväskylän maakunta-arkiston Ecclesticasta Joh. Edv. Gottlebenin näytesaarna vuodelta 1851 ja Arvi Ilmoniemen arkistossa Gottleben sukututkimusta. Nimellä haku siis kannattaa kokeilla, mutta kattavuus on aika olematon.

Vakka ei tule olemaan ikuinen, vaan työn alla on Astia. Sen testikäyttäjän julkinen arvio Arkistolaitoksen blogissa ei ollut paljoa lupaava, valitettavasti.

Ei kommentteja: