Sähköpostitse sain viikonloppuna vinkin, että ylioppilasmatrikkelin syövereihin on piilotettu Kokemäen Äimän sukuun "uusi" lanko Punkalaitumelta . Viitteenä ylioppilas 307 ja valtakunnanregistratuura 4.4.1651.
Äimän suku kiinnostaa niin monia ettei kiinnosta minua, mutta piti käydä katsomassa kumminkin. Varsinaisen asian löytämisen sijaan silmäni osuivat tekstiin päiväyksellä 11.6.1642: "Öpet breeff för Cammar Fiscalen Anders Jacobsson att niuta Tree hemman vnder 3 hästars Rosstiänst odrefwen till sin och sin hustrus lifztijdh ... Tree hemman, Nähili, Fimele och Carnoija i Kumo Sochn". Eli Äimä oli saanut lahjoituksena Näyhälän ja Äimälän lisäksi Kaarenojan, jota en hänen yhteydessään muista mainitun.
Eli miltäs Kaarenoja näyttikään SAY:ssä 1600-luvulla? Välillä 1600-1619 on SAY:n kokoajan silmin ollut kahtena tilana. Vuoden 1605 autioitumismerkinnöissä puhutaan kolmesta osasta. Isommassa 4-äyrin osassa näkyy vuosina 1608-15 nimi Clemet Lucasson, joka soittaa jonkinlaista kelloa päässäni, mutta ääni ei kuulu aivan tarpeeksi selvästi. Vuonna 1614 tästä osasta Kaarenojaa tulee Baranoffin rälssiä.
Seuraavassa osassa 1620-1639 pienempi osa Kaarenojaa on Baranoffin rälssiä. (Jompikumpi eikä molempi, on arvaukseni.) Clemet Lucasson kummittelee isommassa puolikkaassa 1620-26 ja sillä puolella ei puhuta Baranoffista enää mitään.
Vuosivälillä 1634-1653 on jäljellä enää yksi tila. Vuonna 1634 Kaarenojaan kirjattu Karin Mortensdotter ja miehensä komissaari Jacob Henriksson, joka on niin hieno herra, että hänellä on palvelijoita eikä renkejä. Ajanjakso menee päällekkäin edellisen kanssa, jossa Jacob Henriksson oli Kaarenojassa jo 1627 ja pian tämän jälkeen tilan osat yhdistetty/yhdistyneet.
Anders Jacobssonin (oletettavasti Äimä) nimi ilmaantuu vuonna 1639. Hänen kautensa päättyy, kun vuonna 1648 ilmaantuu kirkkoherra Simonin nimi. Hänestä ja Kaarenojan myöhemmistä vaiheista kirjoitin tänne jo jokin aika sitten.
Ulkomuistista henkikirjan mustevärillä on vuosina 1643&1644 Kaarenojaan kirjattu vouti Sigfrid Johansson ja vaimonsa Brita. Muistini voi olla pettävä, mutta kyllä minä tämän pariskunnan muistan. Blogitekstini auttaa vahvistamalla, että olivat Äimälän sukua, eli Kaarenojassa sopi käväistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti