Naisten Helsinki -esite nosti esiin naisten perustamia kouluja ja hoitopaikkoja sekä pari naisen mukaan nimettyä puistoa. Itseäni kiinnosti eniten Borgströmin tupakkatehdas, josta muistan oikeastaan ainoastaan 1918 valokuvan, jossa päätyseinä on vaurioitunut. Siihen liittyi myös esitteen teksti
Helsingin valtauksessa keväällä 1918 Borgströmin tupakkatehtaan naiset pitivät tehdasta sinnikkäästi hallussaan. He joutuivat lopulta antautumaan saksalaisen laivaston ampuessa tehdasta tykeillä.Tälle en löydä vahvistusta Tuomas Hopun tuoreesta kirjasta. Joka tapauksessa tehdas liittyi naisten historiaan sillä esite väittää, että "Vielä 1870-luvulla tupakkateollisuus oli ainoa teollisuudenala, jolla oli runsaasti naisia työntekijöinä." Työntekijöitä oli 1900-luvun alussa n. 200, ajan tietosanakirjan mukaan. Museoviraston Rakennetun kulttuuriympäristön sivuston mukaan "Borgströmin tupakkatehdas on rakennettu vaiheittain 1850-luvulta alkaen. Meritullintorin varrella oleva tehdasrakennus on vuosilta 1904-05 (W.Aspelin) ja Pohjoisrannan siipi vuodelta 1908."
Sanomalehdistä lisätiedonrippuja:
Helsingin Wiikko-Sanomia 19.1.1883:
Työmies Antti Nordström, joka tiistaina Borgström'in tupakkatehtaassa tarttui höyrykoneen akseliin, kuoli yleisessä sairashuoneessa.Hämäläinen 30.6.1883:
Viime sunnuntaina Viaporin ja Hylkäsaaren välillä Helsingissä hukkuneista ja pelastuneista on nyt saatu tietää että Borgström'in tupakkatehtaan työläiset Aleksandra Lindström, Lovisa Vilhelmina Gummenius ja Maria Harjulin [...] ovat hukkuneet ja vieläkin meren pohjassa makaavat.Uusi Suometar 2.7.1883:
Viime lauantai-aamuna kuoli täällä eräs Helsingin kunnan etevimpiä jäseniä ja Suomen suurimpia teollisuuden harjoittajia, kauppaneuvos Henrik Borgström, 84 vuoden ijässä. Vainaja oli nimittäin syntynyt Lovisassa hutikuun 26 p:nä v. 1799. Vuonna 1825 muutti hän aiavn varattomana Helsinkiin, mutta ymmärsi täällä taidolla, rehellisyydellä ja uutteruudella pian koroittaa itsensä varallisuuteen. Vainajan harjoittama tehdasliike on suurimpia maassamme, sitä todistaa tunnettu tupakkatehdas ja Forssan tehtaat. Hänen vaikutuksensa maamme kauppa- ja raha-oloissa on ollut varsin suuri. Tieteitä ja taiteita harrasti ja auttoi vainaja aina runsaalla kädellä ja erittäinkin tulee Helsingin kaupungin aina kiitollisuudella häntä muistella, sillä hän jättää tänne jälkeensä kaksi muistomerkkiä, joista on hyötyä ja huvia kaikille, tarkoitamme KAivopuiston ja Eläintarhan puistikoita, jotka ovat B:n luomia. Rakkautansa puutarha-viljelykseen on vainaja osoittanut silläkin että lahjoitti 50,000 m:kaa kantarahastoksi äsken perustetulle puutarha-yhdistykselle. Mainittakoon myös että J. V. Snellman oli jonkun aikaa konttoristina Henrik Borgström'in luona, jonka koti oli aina jaloille hengille avoinna.Uusi Suometar 15.10.1887:
H. Borgström'in & C:o tupakkatehtaalla Helsingissä on sairas- ja pejaiskassa, apurahasto, ruokalaitos (päivällinen 25 p:niä hengeltä); sitä paitsi pidetään raamatunselityksiä ja annetaan opetusta naistyöväelle ompelussa kerran viikossa.Päivän Uutiset 20.11.1888:
Ravintoyhdistyksen päätti Borgström'in tupakkatehtaan työväki toissapäivänä perustaa. Yhdistykseen pääsisi osalliseksi nekin, jotka eivät kuulu tehtaasen 25 p:niä viikossa olisi joka jäsenen suoritettava liike-pääoman kokoamiseksi. Toimensa alkaisi yhdeistys kesäk. 1 p:nä 1889.Hämeen Sanomat 8.1.1889:
Seurattavaa. Koko hrain H. Borgström ja Kump:n tupakkatehtaan työväki on esimiehensä toimesta vakuutettu tapaturmia vastaan vakuutusyhtiö "Patriassa" - tietää H.D.Työmies 5.2.1907:
Pojat, morjens!
Meitä olisi kaksi hurjaa sisarusta, jotka haluaisivat kirjeen ja kortin vaihtoon samanlaisten poikain kanssa. Osotteemme on Maikken ja Ruusu Viinikkainen Borgströmin Tupakkatehdas HelsinkiSuomalainen 17.7.1908:
Klo 11 a-p eilen tapahtui Borgström'in tupakkatehtaalla Helsingissä sellainen onnettomuus, että siinä huoneessa, jossa valmistetaan sikaarilaatikoita, meni höyrypannu rikki, johtuen liika suuresta höyrypaineesta. Ainoastaan yksi konetta lähellä oleva työmies sai vähäisiä vammoja, jotka heti sidottiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti