Pari päivää Santahaminassa vierailun jälkeen selailin kaupunginkirjaston "historialliset romaanit" tarjontaa. Paavo Rintalan Viapori 1906. Romaani kapinasta olisi jonain muuna ajankohtana jäänyt varaamatta mutta nyt tuli luettuakin.
Jo ennen alkuun pääsyä luin loppusanat, joista selvisi romaanin pohjalla olleen neuvostoliittolaisen televisioelokuvan käsikirjoitus vuoden 1970 paikkeilla. Mikä sai minut hakemaan tekstistä jonkinlaista painotusta, mutta en sitä löytänyt. Tapahtumien kuvaus repliikkivoittoisesti jätti kuvan sattumanvaraisuudesta, epämääräisyydestä ja tavoitteettomuudesta. Mikä tuskin on koko totuus.
Rintala loppusanoissaan selittää halunneensa korostaa vuoden 1906 yhteyksiä tuolloiseen tilanteeseen: "monissa Euroopan maissa on tänäkin päivänä miehitysjoukkoja". Espanjan fasistisen hallituksen ohella mieleen tulee vain Varsovan liiton maat? Mainitaan Heidelberg... ahaa, Länsi-Saksa, jossa oli edelleen USA:n joukkoja. Joista osa oli samaan aikaan Vietnamissa. Johan selkeni.
(Rintalalla oli päähenkilöinään venäläisiä. Venäläisestä kertoo myös Aarni Krohnin romaani Minä olen Bobrikov, josta en lukenut kuin pari sivua vaikka loppupuolella esiintyi (tietenkin) kaukainen sukulainen Lennart Hohenthal.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti