Päivälehti 4.2.1893 |
Lumiryhmä, kuvaava hallaa, tulee niinkuin tunnettu naisyhdistyksen toimesta rakennettavaksi teaatteriesplanaatiin. Sen muodostelee taiteilija Wikström. Puutyön tekee Vera Hjeltin tehdas. Työhön ryhdytään huomenna ja pitäisi sen olla parin viikon perästä valmiina yleisön nähtäväksi.
Kyseessä ei ollut kulttuurikarnevaali vaan rahankeruuhanke Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa nälästä kärsiville. Samaan tarkoitukseen oli Edelfelt maalannut Porilaisten marssin, jota näytettiin maksua vastaan samoin kuin Eero Järnefelt Jyväskylän kirkon alttaritaulua (Laatokka 4.2.1893).
Emil Wikström muisteli yli neljä vuosikymmentä vuotta myöhemmin Pekka Karungille, että
Patsaan suuruudesta kysyttäessä Wikström vastasiJokaisena päivänä laski lämpömittari kahteenkymmeneen pakkasasteeseen ja siitäkin alle. Minäkin taisin olla joinakin päivinä yhtenä jääpatsaana. Sulatin vedessä ensin lumen hyhmäksi ja tällä hyhmällä muovailin sitten patsaan. Apunani oli muuan mies - hän työskenteli tavallisissa oloissaan kuvanveistäjä Stigellin ateljeessa - ja hänen kanssaanhan sitten koko "rustingin" valmistimme. (Seura 51/1936)
- Suuri se oli - itse hyistä hallaa esittävä nainen oli kenties kolme kertaa luonnollista kokoa ja alhaalla ruispeltoaan suojelevat ihmiset - nainen, mies ja lapset - olivat suunnilleen elävien ihmisten mittaisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti