Vapaita lehtisiä 20.2.1902:
Sanomalehtien kertomuksista on jo näkynyt, että Runebergin päivä pääkaupungissa tänä vuonna oli pääasiallisesti samansuuntainen kuin ennenkin: sama juhlallinen mieliala, sama loistava tulitus, samat rauhallisesti ja siivosti liikkuvat kansanjoukot kaduilla j. n. e. Siltä se näytti pinnalta katsoen. Mutta pianpa kuultiin, että ainakin talonomistajat sinä päivänä olivat saaneet kokea kuinka suuressa määrässä järjestysvalta kaupungissa on taantunut sinä vajaa vuoden aikana kuin se on ollut herrojen Kaigorodoffin ja Carlstedtin hoidossa.
Jo päivällä ilmoitti poliisi talonomistajille Kaigorodoffin määräyksen ettei taloja saa ulkopuolella valaista, s. o. ei minkäänlaisia valaistuslaitoksia saisi sijoittaa seinien ulkopuolelle — yhtä aiheeton kuin laiton määräys. Liputtamasta niinikään oli kielletty. M. m. kävi muuan konstaapeli päivällä Suomen Höyrylaivaosakeyhtiön konttorissa vaatien, että konttorin lippu, joka muuten aina konttoriaikana liehuu katolla, oli vedettävä alas. Moista vaatimusta ei tietysti noudatettu.
"Ulkopuolisen tulittamisen" kiellosta oli seurauksena että jotkut keskeyttivät jo alkamansa toimet tällaisen tulituksen aikaansaamiseksi. Toiset taas eivät piitanneet moisesta poliisin epäoikeutetusta sekaantumisesta. Varsinkin olivat poliisin silmäntikkuna tuo tavallinen sähkövalotähti Merkuriuksen talon nurkalla Esplanaatikadun varrella, kaarilamput Lundqvistin liikepalatsin katolla Aleksanterinkadun varrella, Sähkövalaistusyhtiön valaistuslaite Vaasan pankin talossa sekä Crescentin myymälä Kauppatorin varrella. Asianomaisia talon- ja myymälänomistajia kiusattiin päivän ja illan mittaan taajoilla telefoneerauksilla ja käynneillä poliisikomisariusten ja konstaapelien puolelta. Mutta nämä näkivät turhaa vaivaa. Merkuriuksen talossa käydessään oli eräällä komisariuksella mukanaan sähkötyöntekijä, joka porraskäytävässä etsi käsiinsä sähköjohtolankaa katkaistakseen sen, mutta ei löytänyt.
Ainoa levottomuuksien toimeenpanija tänä juhlapäivänä ja -iltana oli siis — poliisi eli kenties oikeammin sen päälliköt Carlstedt ja Kaigorodoff. Todisteeksi näiden herrojen hyvistä aikeista mainittakoon että Viaporin linnueväki ja Töölössä majailevia kasakoita koko päivä pidettiin kasarmeissaan ollakseen "poliisin käytettävinä", valmiina mainittujen hrojen pienimmästäkin viittauksesta lähtemään liikkeelle ja toimeenpanemaan katukahakoita. Keskuspoliisiasemalla istuivat hra Carlstedt, hänen apulaisensa Maksimoff ja kasakkain päällikkö klo 2:teen yöllä varustautuneina katumelskeihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti