perjantai 5. helmikuuta 2021

Runebergien asunto Helsingissä syksyllä 1832

Päivän juhlakalun elämästä Maila Talvio kirjoitti 

Lokakuun 1 p:nä 1832 muutti Runeberg silloisen Ramstedtin, sittemmin professori J. J. Tengströmin ja vihdoin professori J. Å. Estlanderin taloon Maneesi- ja Konstantiininkatujen kulmassa Kruunuhaassa, huoneustoon, jossa oli 8 huonetta ja kyökki. Vuokra oli omituisesta syystä sangen halpa. Täällä oli nim. edellisenä vuonna ollut koleerasairaala, ja kaikista kärvennyksistä huolimatta ei seppä Ramstedt ollut saanut hyyryläisiä; silloin nuori maisteri, muita rohkeampana, ilmoitti, ettei hän aio pelätä kamalan kulkutaudin muistoa. Runebergin toimeentulo oli siihen aikaan niin niukka, että oli sangen tärkeää saada sitä lisätyksi ja nuori rouva ryhtyi rohkeasti ruokkimaan kuutta tervettä täysihoitolaista, joitten toivottiin tasoittavan sekä vuokraa että muita elinkulunkeja.
Kahdeksasta huoneesta jäi nuorelle parille itselleen ainoastaan kolme. Palvelijoita oli kaksi; kyökissä vanha uskollinen palvelijatar ja sisätöitä hoitamassa piika, joka yhdeksän kuukauden aikana oli vaihdettava kolme kertaa ja joka nuorelle emännälle tuotti paljon huolta.

Etteivät paikallishistoriallliset taitoni unohtuisi, kaivetaanpa perustiedot tästä talosta. Ensinnäkin se on saatava kartalle. Kansallisarkiston Kaupunkikartoista löytyy (digihakemiston ansiosta kätevästi) 1830-luvun kartta.

Mutta onko oikea talo kortteli 19:n (Rehnen) tontti 5, kortteli 18:n (Björnen) tontti 4 vai kortteli 16:n (Mården) tontti 3? Ei viimeksi mainittu, sillä merkitty G markkeeraa maneesia.

Täytyy siirtyä Kaupunginarkistoon. Hakuun 'Kiinteistökortisto 19' ja edessä on 019 Kiinteistökortisto, 1. kaupunginosa (Kruununhaka), kortteli 19.pdf. Tontti 5 on kätevästi ensimmäisenä ja omistaja aivan muuta kuin Talvion tekstissä. Toinen yritys ja onnistuminen:

Oikea paikan avulla Kaupunginarkistolta voi tarkistaa myös paikallisempia karttoja ja rakennuspiirustukset. Ensiksimainittujen haku meni hapuiluksi, avainsana olisi ollut osittaiskartat. Osittaiskartat, 1. kaupunginosa ei kuitenkaan tarjoa mitään tälle harjoitukselle olennaista. 

Jälkimmäiset löytyvät hakemalla 'Kruununhaka rakennuslupapiirustukset'. Oikeaan yksikön avaukseen tarvitaan katuosoite, joka onnekaasti näkyykin kiinteistökortista. Rakennuslupapiirustukset, Maneesikatu 5, (1/18/4) on puristettu postimerkkikokoon, mutta suurentamalla erottuu, että Engelin rakennuspiirustus on tehty Ramstedtille ja oikeaan yläkulmaan on kirjoitettu jotain Runebergistä. Eli ilmeisesti oikea paikka, vaikka tonttinumero on 3, jota ei ole kartalla ollenkaan. Numerointi vaihdettu jossain vaiheessa.

Entä henkilöhistorialliset lähteet? Harmittavasti Säätyläisten rippikirjat, I Aa:7, 1818-1835 ei ole maantieteellisessä järjestyksessä. FamilySearchin indeksoinneilla Runebergien perhe löytyy näppärästi sivulta 174
Henkikirjat olivat vuonna 1833 maantieteen mukaiset. Kiitos Digihakemistoon tehtyjen kirjauksien ja edellä tunnistetun korttelinimen perusteella Runebergit on helppo paikallistaa... tontille 1?! (U:25 f 24)

Talvioon edelleen jossain määrin luottaen Runebergit asuivat Helsingissä vuoteen 1837. Tarkistettuani henkikirjat (1834 (U:26 f20), 1835 (U:27 f23), 1836 (U:28 f713), 1837 (U:29 f666)) ja todettuani, että Runebergejä ei ole henkikirjoitettu kyseiseen kortteliin, uskoni Talvioon on hälvennyt, mikä osittain johtuu siitä, että luin vain yhden sivun. J. E. Strömborg ajoittaa muuttamisen Ramstedtin rakennukseen samoin kuin Talvio, molempien nojatessa Topeliuksen kertomukseen. Vuoden kuluttua muutettiin luutnantti Dittmerin tontille Liisankatu 5:een. Jälleen vuotta myöhemmin teurastaja Erikssonin tontille, jossa Runebergit asuivat kaksi vuotta. Tämä on nykyosoitteina Mariankatu 18 ja Vironkatu 8. Tietojen vahvistus jätetään harjoitustehtäväksi.

Ei kommentteja: