Sukututkimuksen klassikkoihin kuuluvat hämärähköt tarinat muualta tulleista, tavalla tai toisella hienommista esivanhemmista. Joskus ollaan lähellä totuutta ja joskus ei.
Yksi tällainen esimerkki on Artturi Leinosen muistelmassa Maalaispojan matkaanlähtö (1959). "Nurmon mumma" oli jutellut
eräästä luutmantista, joka oli joskus, pian parisataa vuotta sitten, liittynyt sukuun. Hän oli tullut Ruotsista, josta joutui pakenemaan piestyään jonkun korkeampiarvoisen esimiehensä pahanpäiväisesti, tuli jotain pohjoista tietä tai Merenkurkun yli Suomen puolelle ja pohjaksui Uppalaan, jossa nai talon tyttären ja pohjaksui Uppalaan, jossa nai talon tyttären ja jäi vävyksi. Hänen nimensä oli Ekstam, niin Mumma kertoi, ja hän oli sekoittanut tätä ruotsinmaalaisen suvun verta supisuomalaisiin uppalaisiin. (s. 16)
Koska nykyaika, Leinosen Geni-profiilin kautta löytyy nurmolainen äidinäitinsä Maria Loviisa Salomonintytär Perälä ja tämän äiti Maria Ekstam. Sukunimeä ei siis tarvinnut muistella sukupolvien takaa? Mutta Geni-profiilia tarkemmin katsoen on erittäin epäselvää, mistä sukunimi on sinne päätynyt, sillä sitä ei ole Marian kummallakaan vanhemmalla eikä aviomiehellä. Turvallisempaa pakittaa askel. Tai pari.
Leinosen äidin Geni-profiilissa on linkki Nurmon rippikirjaan 1861-69 s. 265, jossa Maja Lovisa Salomonsdotterilla on syntymäpäivä 23.12.1830. Artturin mumman profiiliin linkitetty RK 1832-45 s. 39 on siis oikea. Siinä ollaan tarinaan sopivasti Uppan Kivistössä. Marian aviomies Salomon Mattsson on syntynyt Upassa 10.1.1789, mutta Maria Gustafsdotter 22.12.1795 Raskussa.
Salomon tuntuu siis lupaavammalta yhteydeltä tarinan Ekstamiin. Geni-profiiliaan katsoen äitinsä on Upan tytär ja isänsä isä puolestaan Ilmajoella syntynyt Jaakko Jaakonpoika Ekstam "Sotilas (1776 alk. varakorpraali), Ilmajoen (nyk. S:joen) Seinäjoen kylästä, Joupin ja myöh. Nurmon Latva-Marttilan trp (jo 1790), sotilas, torppari Latva-marttilassa". Että sellaista ruotsalaisverta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti