perjantai 5. toukokuuta 2023

Kaksi paikkaa Helsingin historiallisten karttojen vertailuun

 "Voi, kun tän saisi kohdistettua nykykartalle ja vertailtua..." Tällaistahan on tullut toivottua erinäisiä kertoja esimerkiksi Helsingin historiaa miettiessä. 

Viimestään vuodesta 2015 on ollut käytössä Geoserver-esikatselu, jossa "voit esikatsella osoiterivillä määriteltyjä Helsingin kaupungin avoimia paikkatietoaineistoja ja ladata ne haluamassasi muodossa. Sivun toteutus on avointa lähdekoodia." Ulkonäöltään yksinkertaista sivua ei ole minusta suuremmin mainostettu ja sen olemassaolo ja osoite pääsevät itseltänikin usein unohtumaan. Sivustolla ei ole mitään tietoa siitä, kuka on tehnyt historiallisten karttojen kohdentamisen eikä linkkiä lisätietoon käytetyistä kartoista.

Historialliset kartat ovat 1800-luvun kaavoja ja 1900-luvun opaskarttoja. Historiallisin tarjolla oleva kartta on "merikartta_1790". Itseäni kiinnostava maa-alue näyttää siinä tältä.


Sivusto tarjoaa mahdollisuuden karttojen vertailuun päällekkäin, tässä taustalla 1917-18 opaskartta. Tiiraillen erottuu esimerkiksi ratapihan sijainti Kluuvinlahdella sekä taipaleen kulku reilusti nykyisten Hesperiankatujen eteläpuolella. Näkyy myös se, että 1700-luvun lopun kartan Turun tien linjaus Töölön kohdalla on rantaviivan ulkopuolella eli tarkkuus ei ole kovin kummoinen.

Karttojen läpinäkyvyyden säätö on sivustolla suhteellisen yksinkertaista ja on myös helppoa pitää kiinni yhdestä rajauksesta ja vaihtaa karttaa. JOS on ensin ottanut valikosta sivun yläreunaan "esille" kaikki kartat, joita haluaa vertailla. Käsityönä voi siis tehdä tällaisia vertailuja.

Toinen Helsingin kaupungin tarjoama karttapaikka on Karttapalvelu, jonka ylläpito vuosi sitten tiedotti, että "Helsingin karttapalvelussa voi tarkastella Ruotsin ja Suomen valtiollisten arkistojen vanhoja karttoja: pitäjänkarttaa (1749), rekognosointikarttaa 1780-luvun alusta sekä topografista karttaa 1870-luvulta itsenäistymiseen saakka. Kahdesta ensin mainitusta voi esim. bongata muinaisen Töölönjärven (Tölö träsk) sijaintia. Kartat löytyvät Taustakartat > Historialliset aineistot > Muiden tuottajien kartat -otsikon alta." Miksiköhän nämä eikä (myös) kaupunginarkiston (varhaisimpia) yleiskarttoja?

Itseltäni tiedotus meni ohi ja kaverin FB:ssä tekemä nosto unohtui, joten testailin tätä mahdollisuutta vuoden viiveellä. Aluksi tuntui, että karttojen läpinäkyvyyden säätö vaati ylimääräisiä klikkauksia, mutta kun älysin ottaa tässäkin "esille" kaikki historialliset kartat, mahdollisuudet olivat samoja kuin Geoserverillä. Hyödyllisen läpinäkyvyyden aikaansaanti vaati aina säätöä, joten molemmissa toiminnallisuus voisi olla "jotenkin" yksinkertaisempi.


Senaatin kartalla Turuntie osui uskottavasti Mannerheimintiehen, joten todennäköisesti tässä myös teurastamontien tms. linjaus on lähempänä totuutta. 

Toisin kuin Geoserverillä, täällä on hyvin perusteelliset kuvailutiedot, kunhan älyää ne avata. Esimerkiksi minulle täysin uusi "pitäjänkartta" on "Historiallinen kartta vuodelta 1749 ((Geographisk charta öfver Helsinge sokn, uti Borgå härad och Nylands län belägen, afmät år 1749 af Fried. Joh. Fonseen). Karttaa säilytetään Ruotsin valtionarkistossa (Riksarkivet). Helsingin pitäjän alue vuonna 1749 sekä lähialueita. Skannattu alkuperäisestö kartasta ja asemoitu koordinaatistoon Helsingin kaupunkimittauspalvelujen toimesta." Vain tarkempi arkistosignum jää puuttumaan.

Kyseisessä kartassa kotiseutuni näyttää tältä.


Mutta karttoja on paljon enemmän kuin näissä palveluissa, joten vihdoin ja viimein innostuin tekemään uuden version tekstistä Uusi kotini vanhalle kartalle - videomuodossa

Ei kommentteja: