keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

Keisarin Suomeen antamia mitaleita 1837

Viaporin kauppias Jabblakoffin puotipoika Ivan Alexandroff Sehkolnoff pelasti 5.7.1836 muurarikisälli Frimanin ja torppari Hågerin sekä jälkimmäisen alaikäisen tyttären hukkumisvaarasta. Hän sai keisarilta hopeisen hengenpelastusmitalin. (FAT 16.2.1837)

Helsingin kaupunginkirurgi Fredric Pihlflyckt sai keisarilta kultaisen "hyödyn vuoksi" -mitalin pitkään hankalissa oloissa tehdystä työstään. (FAT 7.4.1837) Vuosikymmeniä myöhemmin muistosanoissa ei ole puhetta mitalista: "Vainaja oli lähes neljäkymmentä vuotta toimittanut lääkärinvirkaa tässä kaupungissa; etenkin oli hän köyhän kansan suosiossa. Vainajalta, joka oli naimattomana, jää jäljelle suuri kivikartano ja muutakin omaisuutta." (SWL 28.12.1869) Kyseinen "kivikartano" on Helsingissä edelleenkin SKS:n naapurissa Hallituskadulla. Korttelista on tehty kortteliselvitys (pdf), jossa Pihlflycktistä todetaan

Vuonna 1834 Pihlflyckt sai erioikeuden pitää parturin- ja välskärintupaa. Hiustenleikkuun, -kähertämisen ja hienoimpien peruukkien valmistamisen ohella Pihlflyckt hoiti laitoksessaan muun muassa tappeluissa ja onnettomuuksissa saatuja haavoja, tyrehdytti verenvuotoa, sitoi luunmurtumia ja hoiti paleltuneita ja juopuneita. Laitos oli auki kaikkina vuorokauden aikoina ja Pihlflycktin kerrotaan antaneen köyhille muutakin apua ja hoitaneen vähävaraisia ilmaiseksi.(s. 123)

Pihlflycktin perukirja (HKA 5228 & 5278) on pitkä ja niin perusteellinen, että mukana on kaksi kultaista mitalia.

Meritullin vahtimestari Carl Fredrik Winberg pelasti merihädästä Viaporin palomestari Nicanderin, tämän pojan ja neljä muuta ihmistä. Hän sai keisarilta kultaisen hengenpelastusmitalin. (FAT 26.5.1837)

Turkulainen kauppias Carl Fredrik Birkstedt lahjoitti 25000 ruplaa kaupungin leskille ja orvoille perustettuun kassaan. Tämän johdosta keisari myönsi hänelle kultaisen mitalin. (FAT 5.8.1837)

Lautamies Henrik Mattsson Storgård, Taivassalosta, oli erityisesti auttanut köyhiä ja hädänalaisia, valvonut pitäjän järjestystä ja siveyttä, toiminut 30 vuotta lautamiehenä ja kirkkoväärtinä sekä oli tunnettu ahkeruudestaan ja toimeliaisuudestaan maanviljelijänä. Tästä hyvästä hän sai keisarilta kultaisen mitalin. (FAT 23.8.1837)

Turkulainen laivuri Holmqwist pelasti oman henkensä vaarantaen neljä ihmistä Ahvenanmerellä merihädästä. Hän sai keisarilta kultaisen hengenpelastusmitalin. (FAT 21.11.1837)

Helsinkiläinen räätälin kisälli Johan Fredrik Sundbeck pelasti kolme ihmistä hukkumiselta. Hän sai hopeisen hengenpelastusmitalin. (FAT 21.11.1837)

Kuten koko sarjassa, lähteenä ovat sanomalehtihaut. Mikko Kuitulalta saamani tiedonannon mukaan arkistomateriaalia voisi hakea Kenraalikuvernöörinkanslian arkistosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jablakoff -niminen kauppias oli tuohon aikaan myös Viipurissa. / Ulla Ijäs

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Sait tarkistamaan... virallisessa lehdessä luki Sweaborg eli en ollut ajatellut enkä kirjoittanut väärin. Venäläiset nimet ovat itselleni niin outoja, ettei ole mitään otetta siitä, mikä on yleinen tai harvinaisempi nimi.