tiistai 14. helmikuuta 2023

Poimintoja Artur Faltinin valokuvista

Lauantaina Ismo Malinen markkinoi twiitillä "museovirasto.finna.fi'ssa uusi kokonaisuus Artur Faltinin lasinegatiiveista digitoituja kuvia 1910-luvun Helsingistä ja lähiseuduista. Esim. tämä kuva Tuusulan kansanopiston "rasvasihteereistä" 1913. #lasinegatiivit #valokuvat". Pitkästä aikaa innostuin hyppäämään Finnan etusivulle, josta löytyi vastaava nosto, johon oli linkitetty tekijänimihakuJessica Parland-von Essen oli jo tehnyt twiittiketjun Artur Faltinista, josta käy ilmi, että osa haulla esiin tulevista kuvista on ollut Finnassa jo pari vuotta sitten. Minulle kuitenkin "uusia".


Suomen Kaapelitehdas Oy (Finska Kabelfabriken Ab) on asiasanoituksen perusteella Punavuoressa ja kuvassa olleen merkinnän perusteella "G. Palmqvists hus vid Dockgatan". Hetken vanhoja kotikulmiani muisteltuani mieleen tuli Telakkapuiston kaapelien(kin) vahvuutta korostava Atlas-patsas. Vaikka kaariaukko ei näyttänyt alkuunkaan tutulta, olen kävellyt sen ohi satoja kertoja. Jos kuvassa olisi asiasanoina Telakkakatu ja Merimiehenkatu, sen löytäisi useampi hakija. (Hankkijan pääkonttorin kuvaan katuosoite on lisätty.)


Hälyttävästi "katunäkymä Merimiehenkadulta (Sjömansgatan)" ei myöskään sijoittunut oitis muistini kartalle eikä Googlen katunäkymäkään avittanut. Selitys oli niinkin idioottimainen, että liikuin kuvissa lännestä itään ja Faltinin kuva on idästä länteen. Saatuani pääni ympäri oikean reunan puiden taakse jäävä  Norssin pääty toki oli tuttu. Kaupunginmuseon valokuvan tiedoilla taustan rakennus tunnistui Laivurinrinne 2:ksi. Mutta mikä rakennus näkyy Johanneksenkirkon takana? Lähikuva löytyi kaupunginmuseolta ja Johanneksentien rakennusten ulkomuotojen myöhempi kehitys selvittämättä.

Tilastollinen päätoimisto toimi aika hulppeassa ympäristössä vuonna 1910. Vastaavassa tilassa ei mielestäni käyty sillä Valtioneuvoston linnan kierroksella, jossa olen ollut.


Nykyisiltä kotikulmiltani runsaan sadan kuvan joukossa on otos Töölön sokeritehtaasta ja vapunpäivän 1908 kävelijöitä Töölönlahden pohjukassa. Koska Museovirasto tarjoaa kuvista korkeamman resolution tiff:in jälkimmäisiä saa rajaten "lähikuvaan".

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Tilastollisen päätoimiston tilat eivät näyttäneet tutuilta koska tilat on purettu.
Wikipedia tietää kertoa seuraavaa:
"Rakennuksen huomattaviin tiloihin kuului alun perin myös itäsiiven suuri kirjastosali, joka rakennettiin valtionarkistoa varten. Sali kuitenkin purettiin vuonna 1916, kun itäsiipi korotettiin kolmikerroksiseksi."
Terveisin Jonas Lång