torstai 10. marraskuuta 2022

Terroria Turussa marraskuussa 1819

Ylioppilas  Olof Anders Järnefelt kirjoitti Gustaf Adolf -veljelleen Turusta 1819 (A. R. Cederbergin suomentamana, olettaisin)

"Pari viikkoa sitte oli ilmoituslippuja naulattu sillalle ja kadunnurkkiin; näissä luettiin seuraavaa: Onnettomat turkulaiset, varokaa itseänne, sillä ennen pitkää on kaupunkinne oleva tuhkaläjänä. Kostaja
Turun ainoa silta Turku 1827 -mallissa
 
Kirkon ovella tai tarkemmin sillä, joka aukee urkulehterille ja tuomiokapitulin istuntosaliin, oli myös ilmoitus; se sisälsi: Consistoriales Ecclesiastici! Tämän muinaisajan muistomerkin kera tulette te ennen pitkää lentämään ilmaan. Kostaja.
 
Jakob Bonsdorffin portille Kerää, minkä kerätyksi saat, mutta kohta ovat aarteesi tuhkaan rauenneet. Kostaja
 
Sinä voit arvata, että tällaiset ilmoitukset saivat aikaan levottomuutta; kuitenkaan ei nostettu suurempaa hälinää. Torkkuva poliisikunta kävi niin huomaavaksi, että itse Mannerheimin sanotaan muutamina öinä olleen vahdissa. Vahteja on lisätty 3 tai 4 kerroin. Tällä hetkellä on kaikki rauhallista ja levossa. Kuka on jutun alkuunpanija, siitä ei ole mitään tietoa, ja tuskinpa siitä koskaan tietoa saadaankaan, sillä kyllä kai hän varoo itseään. Totta tosiaankin olisi pila, sillä sitä se on varmaankin ollut, tullut hänelle hyvin kalliiksi --"

Cederberg yhdisti tämän ilmeisesti lyhytaikaisen ilmoittelun kahdeksan vuotta myöhemmin tapahtuneeseen Turun suurpaloon. Vaikka turkulaisilla ei ollut vielä siitä tietoa, he ymmärsivät tuhopolton mahdolliset seuraukset, joten suurempikin paniikki olisi voinut syntyä. 

Lähde: A. R. Cederberg. Vanhaa ja uutta. WSOY 1916, s. 157-158

Ei kommentteja: