perjantai 26. elokuuta 2022

Kreivin aikaan?

Kaikenlaisten sanontojen historiikit useimmiten esitetään ilman minkäänlaisia lähteitä ja kansanetymologisella lemahduksella eli pääsääntöisesti epäilen niitä. Jopa fraasia "krevin aikaan", vaikka Brahen toiminta vaikuttaa ihan järjelliseltä selitykseltä. Mutta kuinka vanhasta sanonnasta on edes kyse?

Todistettavasti ainakin yli 200 vuotta vanhasta. 

Stockholms Posten nimittäin otsikoi 8.12.1795 yhden pätkänsä "Uplysning angående Talesättet: komma i Grefwens tid". Juttu alkaa toteamuksella, että sanonta on (siis tuolloin ruotsiksi) ahkerassa käytössä. Mutta sillä oli kaksi erilaista merkitystä. Toinen tarkoittaa - nykyisen suomalaisen kreivin ajan tapaan - sitä, että jotain on tapahtunut sopivaan aikaan, ja toinen taas täysin päinvastoin sitä, että jotain on tapahtunut erityisen huonoon aikaan. Kirjoittaja ei ole varma, mutta epäilee jälkimmäistä alkuperäiseksi merkitykseksi. Epävarmasta ilmaisusta huolimatta hän pitää yleisesti tunnettuna, että ilmaisun negatiivinen merkitys liittyy Pohjolan sotatilaan vuosina 1533-1536 eli kreivisotaan. Tarkemmin sanottuna sanonnan kreivi oli Christopher af Oldenburg, joka onni kääntyi sodan aikana.

Positiivisen merkityksen kirjoittaja yhdistää Pehr Braheen. Mutta ei vaikutukseensa koko Suomeen, kaupunkien perustamiseen jne., kuten olen tottunut tarinan kuulemaan. Ei, kirjoittaja yhdisti hyvän kreivin ajan Brahen vapaaherrakuntiin Kuopiossa ja Iisalmessa. Brahen kevyt verotus synnytti sanonnan. 

Ei kommentteja: