torstai 2. joulukuuta 2021

Kuusi leikettä 1600-luvun Posttidningarista

Eilisessä kuukausiraportissa mainittua esitysehdotusta tehdessä selasin tusinan verran 1600-luvun Posttidningar-vuosikertoja. Varsinaista asiaa etsiessä huomasin tietenkin muutakin ja kiusasin (taas) FB-kavereitani leikkeillä. Tuskan jakamiseksi laajemmalle ja tehdyn "työn" kierrättämiseksi... 

1) Olenhan minä 1600-luvustakin kirjoittanut, mutten ole ymmärtänyt, kuinka tarkasti Pohjolassa seurattiin kristikunnan kamppailua vääräuskoisia vastaan. (Tukholmaa koskeva leike Posttidningar 1688-10-01)
Leikkeessä kerrotaan, että kaikissa Tukholman kirkoissa oli vietetty kiitosjumalanpalvelus Belgradin valloituksen johdosta. Tämä ei ollut ainoa kerta, kun ainakin pääkaupungissa juhlittiin osmanien valtakunnan tappioita. Mutta vain parikymmentä vuotta myöhemmin sieltä sai suojan kuningas Kaarle XII...

2) Ostaisitko arvan, jolla voi voittaa temppuja tekevän hevosen? (Tilaisuus oli ja meni alkuvuodesta 1693.)

3) Sisäoppilaitos, jossa opitaan ratsastusta, miekkailua, tanssia ja kieliä, ellei halua vaihtaa miekkailua ja tanssia linnoitustaitoon. Ja minä tyhmä valitsin väikkärin väännön. "Hwar och en" ei kuullosta siltä, että sukupuolella olisi väliä... (Leike huhtikuulta 1694)

4) Hyvä uutinen Tanskasta vuoden 1697 alkajaiseksi. Jäälautalle jääneet selvisivät Skoonessa rantaan ja sieltä vielä kotimaahankin.
Edellinen uutinen oli samalla sivulla. Siitä selvisi, että kyseessä olivat hollantilaisen kauppalaivan sata miestä, jotka olivat lähteneet kalastamaan. 

5) Apteekkarien voitontavoittelua kahlittiin jo (?) vuonna 1699?
Keskiajan tutkijatuttava totesi, että eurooppalainen kuningas erotti jo 1200-luvulla apteekkarien ja lääkärien toimet, jotta taloudellisen hyödyn maksimointi vaikeutuisi. Tästä innostuin tarkistamaan ilmoituksen taustan ja Nordisk familjebok kertoi asiasanan medicinälraxa alla, että lääkkeiden hintakattoja alettiin Ruotsissa asettaa vuonna 1686. 

6) Jos nyt sattuisit muistamaan, että velkasi valtionpankille on maksamatta, niin emme huutokauppaisi koko omaisuuttasi eli maatiloja Ruotsissa ja Suomessa sekä jalokiviä ja muuta arvoirtainta. Pikkasen kiinnostaisi tietää kenellä oli tämä taloustilanne kesällä 1699.

Ei kommentteja: