perjantai 29. lokakuuta 2021

Aatelismies yritti paeta kuolemaa

Erik Johan Jägerskiöld sai armeijasta eron 28.5.1783, mutta häntä tituleerattiin loppuelämänsä luutnantiksi. Hän asui omistamassaan Mannilan talossa Kivijärvellä viimeistään vuonna 1786. Elämänsä ratkaiseva käänne oli tapaninpäivä, jolloin hän kirkonkirjojen mukaan ampui renkinsä Lassi Kolehmaisen. Kolehmaisen hautaus on kirjattu Kivijärven kirkonkirjoihin vuoden 1791 loppuun, mutta muun perusteella kuolema kohtasi hänet todennäköisesti 26.12.1790.

Kivijärvellä tapahtumasta säilyneen muistitiedon kokosi Aarne Europaeus ja Kotiseudussa 1910 julkaistun tekstinsä on kierrätetty ainakin Juha Vuorelan blogissa ja Pirkko Korpiaho-Hakalan artikkelissa Kivijärven kotiseutulehdessä Kotiportti 5. Europaeus viittaa A.E. Snellmanin artikkeliin Muinaisjäännöksiä ja tarinoita Laukaan kihlakunnasta (SMYA 17. 1897), mutta sen sivulta 81 ei uutta tietoa löydy.

Muistitiedossa kuollut oli Mannilan aiemman omistajan perheen Matti ja muutkin yksityiskohdat voivat olla päin mäntyä. Tuomiokirjoja kaivamatta hieman lisätietoa irtoaa Vaasan maaherran 16.11.1791 laatimasta kuulutuksesta. Tuolloin Jägerskiöldille oli jo Vaasan hovioikeudessa määrätty kuolemantuomio. Se piti panna toimeen Isossakyrössä, mutta Jägerskiöld oli karannut kuljetuksesta. 

Karkaaminen kuvataan kuulutuksessa epätavallisen yksityiskohtaisesti. Kuljetus Vaasasta (?) oli edennyt ongelmitta kunnes Jägerskiöld luovutettiin Matts Rauhalalle viimeistä etappia varten. Vähän tämän jälkeen ilmaantui paikalle maakivalteriksi esittäitynyt mies, joka väitti, että hänet oli määrätty Jägerskiöldin saattajaksi. Kun päästiin Tuokolan kestikievariin sekä mies että Jägerskiöld katosivat ja jatkoivat matkaansa Lapualle ja Alajärvelle. Molemmat olivat täten etsintäkuulutettuja. Kuulutusta laadittaessa tiedettiin apurin olleen Laihialta kotoisin ollut merimies Hans Henrik Krook. Häntä kuvattiin hieman yli 20-vuotiaaksi, pieneksi ja väritykseltään vaaleaksi. Takkinsa oli harmaa ja jalassaan saappaat.

Jägerskiöld puolestaan kuvattiin kasvoiltaan laihaksi, varreltaan pitkäksi ja kapeaksi. Omat hiuksensa olivat tummat ja lähes poisleikatut, sillä mies käytti peruukkia. Karatessaan päällään oli sinisestä kankaasta vaatetus, jonka napit olivat kullatut. Näiden päällä lampaan sisäturkki, jonka pääliluoli oli harmaata kangasta ja kaulus näätää. Päässään oli punainen myssy huovutetusta villasta sekä nahkainen karpuusi. Jaloissaan saappaat, joiden päälle oli vedetty hylkeennahkaiset kengät. Lisäksi mukanaan oli ollut sininen takki.

Kovin pitkä ei karkumatka ollut, sillä kirkonkirjojen mukaan Erik Johan Jägerskiöld mestattiin Viitasaarella 9.6.1792.

Ei kommentteja: