sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Yhtä ja toista 1600-luvusta


1) Koronarajoitteista aletaan paikoin luopua, mutta onneksi vielä on verkkotapahtumia, kuten taannoinen ruotsalainen semmaesitys maakirjakartoista. Verkon kautta seurasin keväällä myös Mari Välimäen väitöstilaisuuden, mutta väitöskirjansa Rikotut lupaukset: Esiaviolliset suhteet ja toimijuus Ruotsin yliopistokaupungeissa 1600-luvun lopulla on jäänyt linkittämättä.

2) Yleisradio tuottaa nykyään niin paljon historiaohjelmia, ettei niitä ehdi edes listata. Suht äskettäin väitellyt Jenni Lares oli puhumassa ohjelmassa Paloviinaa lääkkeeksi ja kolmen ryypyn sääntö! Alkoholin nauttiminen 1600-luvulla jo viime syksynä.

3) Ruotsalaisista kirjanmerkeissä roikkuvista ja katsomattomista videoista jotkut olivat jo poistuneet näkyviltä. Jäljellä vielä Tukholman kaupunginarkistossa taltioitu Mirja Arnshavin esitelmä Kvinnorna i 1600-talsflottan ja Charlotta Forssin esitelmä Bastubadande i 1600-talets Stockholm - en källa till konflikter om hälsa och moral. Livrustkammarenin edustaja puolestaan etsii 1600-lukua Tukholman kaduilta.

4) Yksi kadonneista videoista oli Annika Sandén puhumassa 1600-luvun rikoksista ja rangaistuksista. Paikkausta on vanhassa Historia.nu-podcastjaksossa. Suomeksi on Turussa tehty (käsittääkseni/muistaakseni) Veli Pekka Toropaisen tutkimuksen perusteella kulttuurikuntoilureitti Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla. Tekstit voi lukea kotisohvallakin, mutta olisihan se kiva päästä paikan päällekin.

5) Toropaisen artikkeleita 1600-luvun elämästä on ilmestynyt m. m. Kalmistopiirissä. Tuorempana ”Portot ja huoranmetsästäjät” – seksityön jäljet 1600-luvun Turun asiakirjoissa.

6) Itä-Suomessakin tutkitaan 1600-lukua ja kv-lehdessä ilmestyneestä Sortavalan kaupunkikehitystä käsittelevästä artikkelista on tehty yleisesti ymmärrettävämpi versio: Kaupungin herrat ja työläiset kortteleissaan.

7) Itä-Suomen yliopistossa väitellyt Olli Bäckström on omassa blogissaan kirjoittanut Suomalaisista Kustaa II Aadolfin sotaretkellä 1630-1632. Hän puhui samasta aiheesta Sotahistoriallisen seuran tilaisuudessa, tallenne tästä on YouTubessa. (Sotahistoriasta en mitään ymmärrrä, joten en ole kokeillut yhtään jaksoa ruotsalaista Militärhistoria-podcastia. Mutta jostain syystä kirjanmerkeissäni oli siitä jakso Träd, ris och bråtar - svenska bakhåll från 1400- till 1600-talet.)

8) Tallessa on tietenkin myös linkkejä opinnäytteisiin

9) Kuvituksena oli ote Anthonius Leemansin asetelmamaalauksesta vuodelta 1655. Rijksmuseum

Ei kommentteja: