tiistai 15. joulukuuta 2020

On aikoihin eletty eli Museovirasto avasi kuvia

Viikko sitten Finnassa pyöriessäni huomasin hämmästyksekseni, että Museoviraston valokuvasta tarjottiin korkean resoluution tiedostoa. Twiittasin oitis "Mitä, mitä,... mistä lähtien ja kuinka laajasti?" Seuraavana päivänä yli-intendentti Ismo Malinen kommentoi "Testaamme vielä. Ensi viikon alussa sitten tarkempaa tietoa ja viestintää." eli jäin odottamaan. 

Eilen sitten tuli kaikelle kansalle tietoon, että "Museovirasto avaa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina vapaaseen käyttöön". Myöhemmin julkaistiin myös Malisen vastaus kysymykseen Korkearesoluutiokuvien avaaminen vapaaseen käyttöön, miksi?  Periaatepäätöksen korkearesoluutiokuvien myynnistä luopumisesta oli tehty joulukuussa 2019 eli Museoviraston edellisen johtajan kauden loppupuolella. Kun muistelen miten mahdottomana tällaista pidettiin istuessani Valokuvataiteen museon panelistina tammikuussa 2013... No, Malisen tekstin perusteella kotimaisella AvoinGLAM-toiminnalla ei ollut mitään väliä vaan ratkaisevaa oli ulkomaiset esimerkit ja raha.

Mutta mitä vanhoista. Tosin on syytä muistaa, kuten Malisen tekstistäkin käy ilmi, että Museoviraston kuvia on voinut jo jonkin aikaa käyttää CC BY -lisenssillä pienikokoisina. Uutuutena korkean resoluution kuvien saatavuus tarkoittaa, että kuvia pystyy käyttämään laadukkaissa painotuotteissa. Lisäksi ne pystyy näkemään kunnolla eli kuvat toimivat nyt entistä parempina tiedon lähteinä. Kaksi esimerkkiä omista mielenkiinnon aiheistani.

Kokemäeltä on Museoviraston kokoelmissa ilmavalokuva. Ajoittamaton, sillä lentokoneen keksimisen ajankohdasta heillä ei ole tietoa. Kahden maamerkin perusteella väittäisin itse, että kuva on otettu vuosien 1953-1963 välillä ja syntymässä olleiden asutusalueiden rakennuksilla tarkennusta voisi tehdä edelleen. Tekijänoikeus on voimassa eli lisenssin käyttö tarpeen ja asiallista. Mutta metatietomotkotus ei tällä kertaa ollut pointtina vaan se, että pieni kuva näyttää tältä

Kuvaaja Matti Poutvaara. CC BY 4.0

kun taas isommasta voin laskea heinäseipäät vanhan ala-asteeni edustalta. (Minun kouluaikanani siinä oli urheilukenttä ja kirjasto. Talo, jossa asuin pari vuotta nousi seiväsrivien käännekohtaan.)

Myös Hohenthal-nimellä löytynyt potretti Otto Mauritz Hohenthal perheineen on ajoittamaton. O. M. Hohenthal eli 1811-1881 ja lapsensa syntyivät välillä 1839-1855 eli jos kuvasta näkisi jotain...
Tuntematon kuvaaja reilusti yli 70 vuotta sitten.

Ja korkean resoluution kuvastahan näkee, että vuosina 1850 ja 1852 syntyneet Jenny ja Fanny ovat sen kokoisia, että kuva lienee otettu 1850-luvun lopulla. Olen seurannut Jennyn ja Fannyn aikuista elämää Helsingissä (ks. kirja Hohenthalit painomusteessa 1762-1904), joten tämä kuva oli kiva nähdä. Muistaakseni ainakin toisesta on Museoviraston kokoelmissa myös aikuiskuva eli kannattaa ja pitää muistaa, etteivät kaikki kuvat ole verkossa! 

Ei kommentteja: