perjantai 26. heinäkuuta 2019

Oulun lääninvankila 1800-luvun puolivälissä?

Laitoin Stenfeltin käsikirjoituksen kesäkuun alussa lepäämään toivoen, että korjauksen tarpeessa olevat osuudet erottuisivat helpommin elokuuta lähestyttäessä. Viime viikonloppuna avasin tiedoston ja kyllä sieltä ainakin kirjoitusvirheitä löytyi. Näytti myös siltä, että erilaiselle paikalliskuvaukselle oli tilaa. Näihin lasken Turun ja Oulun vankilat, joissa Stenfelt vietti osan elämästään.

Turun osalta lähdetilanne on yhtä surkea kuin Tavarantasaajia kirjoittaessani, mutta onnekkasti Stenfeltin käynti linnanvankilassa osuu samoihin vuosiin, joten saatoin kierrättää sisällön. Oulu, jossa Stenfelt oli vankina useita kertoja, osoittautui vaikeammaksi ja oli juuri siksi jäänyt tekstistä pois.

Vai olinko edes yrittänyt? Wikipedia-sivu oli kirjanmerkeissä, mutta "jotenkin" oli jäänyt huomaamatta siinä mainittu historiikki. Lähdin tiistaina katsomaan sitä kirjastoon, mutta en suuremmin yllättynyt, kun sen anti olennaisesta ajasta oli suunnilleen sama kuin Wikipediassa. 1790-luvulla kruununvankila "siirrettiin jo samalla vuosikymmenellä Oulun vankilan nykyiselle tontille niin sanottuun Oxenstiernan taloon, jossa vankila toimi nykyisen vankilarakennuksen valmistumiseen asti. Nykyisin vankilan toimistorakennuksena toimiva Oxenstiernan keltainen kivitalo lienee rakennettu vuonna 1778."

Tosin selvisi, että 1860-luvulla tehty katsaus vankiloiden tilaan on painettu! Mutta pettymyksekseni ei digitoitu ja ainoa (?) Finnaan viety kappale on Helsingin yliopiston kirjaston suljetussa kokoelmassa! Olikohan siitä peräisin historiikissa esitetty kaksikerroksisen rakennuksen pohjapiirros? Siitä sain edes jotain käsitystä laitoksen koosta. Selvityksessä oli todettu tilat liian pieniksi tuolloisiin vankimääriin nähden.

Kiitos historiikin pohjien tiedän tämän 1882 päivätyn
muutospiirroksen esittävän vanhaa vankilarakennusta
Oikeusministeriön vankeinhoito-osaston kartat ja piirustukset II (kokoelma) :
Vankilarakennusten arkkitehtipiirustukset ja kartat.:
1.- 5. [Oulun lääninvankilan vankilarakennuksen sekä johtajan asunnon ja
henkilökunnan asuinrakennuksen rakennuspiirustuksia.] (Ia. 1403:1-5)
Erilaisia Oulun lääninvankilan piirrustuksia on toki Kansallisarkiston digitoinneissakin. Niitä selatessa toivon jälleen kerran tilaisuutta kysyä joskus joltain arkistoammattilaiselta perustelua siihen, miksi arkistoaineksen kuvailussa ei nähdä tarpeelliseksi poimia vuotta mihinkään (näkyvään) kenttään. (Vuosilukujen näkyvyyttä Vakasta tarkistaessani huomasin, että sieltä satunnaisesti valittu piirros "Sisältää julkisuuslainsäädännön perusteella salassa pidettäviä tietoja, joiden käyttö edellyttää käyttölupaa. (25 v - L 621/1999, 24 § 1 mom. kohdat 1-23) ", mutta aukesi digiarkistosta ihan sujuvasti. Ilmoitin tästä toki palautelomakkeella.)

Mutta kuva ei kerro mitään laitoksen toiminnasta ja historiikki keskittyi aikaan 1800-luvun lopulta eteenpäin. Itse tunsin ennestään 1825 vankikapinan, joka puolestaan on liian varhainen. Ja puhuu kolmekerroksisesta vankilarakennuksesta! No, onhan tuo ullakko aika korkea.

Ajan sanomalehdet kertovat kaupunginvankilan karkailuongelmista, jotka historiikkikin mainitsee, eli ei auta kuin olla tyytyväinen siitä, että rakennuksen ulkonäöstä ja koosta on parempi käsitys.

Ei kommentteja: