Hain eilen Stenfelt-tutkimukseen tilkettä käymällä läpi Kansalliskirjaston digitoimasta aineistosta Siikajokea. Tuloksia tuli runsaasti, osittain siksi, että lisäsin hakusanan perään sumeuttavan operaattorin '~2'. Ja pidin itseäni näin edistyneenä käyttävänä. Sillä olenhan digitoituja sanomalehtiä selannut jo ainakin vuodesta 2004.
Mutta aina tulee yllätyksiä. Sekä erinomaisen mukavaa että jossain määrin järkyttävää oli, että Siikajoki-tuloksiin putkahti kaksi Stenfeltin kirjoittamaa ja allekirjoittamaa tekstiä, joita en aiemmin ollut löytänyt, vaikka olin Stenfelt-hauissani käyttänyt edellä mainittua operaattoria, tietenkin. Ja oli silkkaa sattumaa, että paikalliskirjeet tulivat esiin Siikajokea hakiessani, sillä molemmat käsittelivät Raahen markkinoita ja olivat sen mukaisesti otsikoituja.
Miksi ne eivät olleet tulleet Stenfelt-haun tuloksiin? Toisen tapauksessa niinkin yksinkertaisesta syystä, että koneluku oli hypännyt jostain syystä koko rivin yli. (Kertauksena: missään tietokannassa ei ole "kaikkea")
Toisessa sama allekirjoitus oli koneluettu Ahraham Etenfelt. Siikajoki-tulosten joukosta löysin myös variantin Abraham Stenselt. Molemmat ovat täysin ymmärrettäviä, sillä fraktuurassa iso E on yhtä kimurantti kuin S ja pienen f:n ja s:n sekoittuminen on kaikille fraktuuraa lukeville tuttu juttu. Eikä h:n ja b:n erokaan ole suuri.
Mutta eipä ole tullut (ilmeisesti koskaan 15 vuoden aikana?) mieleen tarkoituksellisesti vaihtaa näitä (tai muita vastaavia) hakutuloksissa. Olen luottanut Kansalliskirjaston haun sumeuteen, mikä ei näköjään ollut fiksua. Nimittäin, kun tein uudet haut varianteilla Etenselt, Etenfelt ja Stenselt, sain ulos vielä pari uutta tietorippusta. Suosittelen siis kokeilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti