maanantai 11. maaliskuuta 2019

Kyllä kannattaa lukea Genosta!

Perjantaina Kansallisarkistosta asiakirjatilausta odotellessa poikkesin kirjastohuoneeseen ja tartuin kai vuoden ensimmäiseen Genokseen. Siitä löytyi Heikki Vuorimiehen artikkeli palkkasaatavien kokoelmasta, joka "kuuluu suuren Pohjan sodan aikana palveluksessa olleita sotilaita tutkivien peruslähteisiin". Ja johon en ollut eläissäni koskenut, mutta sana likviditationer toi mieleen Lewenhauptissa olleen lähdelyhenteen L. Benderiin päätyneestä Abraham Schildtistä en ole löytänyt yhtään asiakirjalähdettä, mutta ehkäpä nyt viime tingassa...

Vuorimiehen ohjeen mukaisesti hain NAD:sta tunnuksella SE/KrA /0090 ja avasin tuloksista linkin "Likvidationer: Stora nordiska kriget". Nyt edessä olivat luvatut digitoidut korttihakemistot (Namnregister DI, DII, DIII). Kävin kaikki kolme läpi ja keskimmäisestä löysin kortin niin Abrahamille kuin esi-isälleni Gabriel Sareenillekin. Edelleen samassa näkymässä on "Likvidationer uppgjorda inom kammarkollegi 2:dra avräkningskontor", jonka alta löytyi digitoituina Abrahamin paperit.

Nyt ymmärrän, mistä Lewenhaupt oli kerännyt uratiedot, joille rullista en löytänyt mitään vahvistusta. Tiedän myös kuka todisti Abrahamin kuolinajan. Milloinkohan he selvisi sisaruksille, jotka anoivat palkkasaatavia vasta vuonna 1731?

Kuten Vuorimiehenkin esimerkeissä, osa mielenkiinnosta on siinä, kuka on rahoja hakenut. Lewenhaupt oli kyllä poiminut sisaruksien nimiä (mistä oli merkittävä apu yhdessä vaiheessa tutkimusta), mutta vasta kokonaisuus valaisee sen, että kauan aikaisemmin kuolleen Marian lapsista, joista minulla oli viimeinen elonmerkki vuodelta 1707, ainakin toinen oli elossa tai uskottiin olevan elossa.

Ei kommentteja: