lauantai 2. helmikuuta 2019

Muistatko Gorbatshovin käyntiä?

Vielä viime syksyn Politics of memory and oblivion -kurssinkin aikana mietiskelin taannoista 1802-projektiani. Kustaa IV Adolfin kesämatka unohtui tehokkaammin kuin Aleksanteri I:n vastaavat historiankulun ja miesten jälkimaineen takia. Mutta eivät Venäjän keisarien vierailutkaan ole (Porvoon valtiopäiviä lukuunottamatta) varsinaisesti osa yhteistä kuvaamme historiastamme ja suomalaisuudesta. Ei niitä suuremmin muistella.

Joten hypoteesini on, että tasavertaiseen ja tasavaltaiseen omakuvaamme ei kuulu vallan ulko(kulta)inen palvonta. Tuntuu siltä, että valtiovierailujen yhteydessä kadunvarressa hurraavia pidetään hieman yksinkertaisina. Vai onkohan se vain omaa ajatteluani? (Olen ollut kadun varressa kerran. Ensimmäisellä Lontoon käynnilläni 8-vuotiaana odottamassa kuningattaren ja äitinsä ohiajoa. Olin lapsi: en ymmärtänyt paremmin eikä minulla ollut sananvaltaa päiväohjelmaan.)

Yhtä totuutta vierailuihin suhtautumisesta ja niiden muistamisesta on selvittämässä historiantutkija Pia Koivunen, jonka mielenkiinnon kohteena on Mihail Gorbatshovin vierailu Suomeen syksyllä 1989. Tuloksiaan vertaan aikanaan mielenkiinnolla vuoteen 1802, molemmat miehet kun menettivät henkilökohtaisen valtansa pian vierailun jälkeen ja hallitsemiensa valtioiden valta Suomeen väheni samaan aikaan merkittävästi. Kustaa IV Aadolfia ei kauaa muisteltu, muistetaanko vielä Gorbatshovia? Ja miten?

Jos sinä kuulut niihin, jotka vierailun muistavat, niin voit auttaa Koivusen tutkimuksessa, josta on syntymässä myös museonäyttely Pohjois-Pohjanmaan museoon. Koivusen sanoin:
Jos muistat vierailun Oulussa tai Helsingissä ja haluaisit kertoa siitä minulle kirjallisesti ja/tai haastattelussa, laita viestiä osoitteeseen pia.koivunen@utu.fi . 
Olen tehnyt aiheesta haastatteluja ja kerännyt muuta aineistoa Oulun-vierailuun liittyen, mutta kiinnostaisi myös kuulla, mitä vierailu merkitsi Helsingissä ja toisaalta myös muualla Suomessa, jossa aihetta seurattiin vain median välityksellä. 
Lisäksi olen kiinnostunut vierailuun liittyvistä esineistä, kuten rintamerkeistä, julisteista, päiväkirjamerkinnöistä ja valokuvista. 
Projektista saa myös vinkata kaverille.
Kuva pysäytetty Ylen videoklipistä ja muokattu jossain määrin.

Ei kommentteja: