sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Benderiin päästyä

Kahdeksan (8!) kuukauden vetkuttelun jälkeen sain eilisen ja tämän päivän aikana vihdoin kirjoitettua tekstin kolmesta viikosta, jonka aikana esi-isäni ja esisetäni siirtyvät Pultavasta Benderiin, muutaman muun kanssa. Missä mätti?

No, aluksi sinä, ettei muka ollut lähteitä. Joskus nitä ei oikeasti ole, mutta tässä tapauksessa olisi pitänyt kyllä arvata, että pakko on olla. Ja kun lähti etsimään, niin kyllähän niitä löytyi. Viime tingassa eli tänään jopa yli 8 kuukautta vanhoista muistiinpanoista viite melkein (eli julkaistuun) alkuperäislähteeseen, jossa oli sekä esi-isäni ja esisetäni nimet! (Lisäsin löydöksen kirjallisuuslistaukseen.)

Sitten kun lähteitä löytyi, niitä oli oitis "liian paljon". Määrä olisi tuskin häirinnyt, jos silminnäkijöiden kertomukset olisivat keskenään yhtenevät. Mutta kun käytössään oli kolme erilaista kalenteria, joita ei mahdollisesti tarkasti seurattu, ja osa (kaikki?) teksteistä ovat jälkikäteisiä, niin ei. Tulkintani mukaan sankka hyönteispilvi oli kertomuksissa neljässä eri paikassa eri aikoihin. Jotkut myöhemmät kirjoittajat ovat näistä vetäneet johtopäätöksen, että hyönteispilvi oli kahdessa matkan vaiheessa, mutta minusta on todennäköisempää, että niitä oli vain yksi. Mutta missä? Jäi pois omasta versiostani.

On myös muistettava, että alunperin tuhansien ja lopussakin satojen kulkueessa kaikki eivät näe ja koe samoja asioita. Mutta jotain oli kirjoitettava ja vaihteen vuoksi suuripiirteisesti luovuin yrityksestä saada jokainen vaihe päivättyä ja kartalle.

Kartoista puheenollen. Aivan sattumalta löysin aiempaa paremman aikalaiskartan Theatre de la guerre dans la Petite Tartarie, la Crimee, la Mer Noire &c... Ja sattumalta tuli eteen myös Mapire-sivustolle kohdennettu Venäjän kartta vuodelta 1872, josta voi yksityiskohtaisuudessaan olla myöhemminkin iloa, vaikka loppuu tiukasti suuriruhtinaskunnan rajalle.

Ei kommentteja: