lauantai 23. helmikuuta 2019

Tutkimusta avittanut taideprojekti


Enimmäkseen Ruotsiin liittyvän SSH-projektin myötä löysin jossain vaiheessa viime vuotta sivuston Arkivkopia.se, jonne on nimensä mukaisesti kopioitu arkistoaineistoja. Tai tarkemmin sanottuna on ladattu arkistojen avaamia digitalisoituja aineistoja Internet Archiveen ja tarjottu näille käyttöliittymä. Jonka kautta löysin hyödyllisiä materiaaleja ja sain ladattua karttoja, joita Lantmäterietin epästabiili sivusto ei ulosantanut.

Pikkasen ihmettelin, mistä oli kyse, mutta kun aineiston alkuperäislähde oli esillä, en vaivannut asialla päätäni. Tiedostinpahan vaan, ettei sivusto välttämättä ole ikuinen. Muuta kiitos ruotsalaisen virtuaalituttavan selvisi tällä viikolla, että kyseessä on Uumajassa asuvan taiteilijan "Ett datahanteringsestetiskt konstprojekt"! En ollut edes sivustoa käyttäessäni huomannut, että siellä on (tieukasti Rotsiin rajattu) karttakin. "Med hjälp av spretiga indikationer på orts- och sockennamn, adresser och länder har jag lyckats leta upp koordinater och bygga en ganska korrekt interaktiv karta över många av sakerna i arkivet." Ja paikkatietojen perusteella taiteilija voi tarjota aineistoa "samasta paikasta" ja "samalta ajalta".

Taitelijan sivuston mukaan ladattuja objekteja on puoli miljoonaa. Käyttöehtoja ei ole aivan kirjaimellisesti seurattu, sillä joukossa on Åbo akademin kuvia, joilla käsittääkseni ei edelleenkään ole minkäänlaista CC-lisenssiä. Tosin pitää muistaa Kuvaston joulukuinen twiitti "Kun ns. tavallinen (vanha) valokuva kopioidaan sellaisenaan, suoja-ajan päättymisen määrittelee alkuperäisen kuvan valmistushetki. #lähioikeus #valokuvaus", jonka perusteella museoiden ja arkistojen kuvat kuvista/painotuotteista pitäisi nimen omaan olla ilman lisenssiä - sillä niitä ei koske mikään tekijänoikeus. (Toisin kuin museoiden esinekuvia.)

Karttojen lisäksi olen näköjään tallentanut kirjanmerkin Karlsborgs fästningsmuseumin otokseen 1600-luvun lopun univormua kantavasta mallinukesta, joka on alunperin sivustolta digitaltmuseum.se. Ei taida tulla kirjan kuvitukseen mukaan.

Mutta vaikka hyötyä ei hakisikaan, sivustoa on (tarkoituksensa mukaisesti) mielenkiintoista selailla vaikkapa haulla Finland. Tätä kirjoittaessani löysin edellä mainitusta Åbo Akademin kuvakokoelmasta painatteen "Der Finländer New Cartten Spiel" vuodelta 1632! (Linkki ÅA:n sivuille ei vie perille.)

Ei kommentteja: