sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Joukkoyksikköjen stipendirahastot ylioppilaille

Lagervallista kirjoittaessani en löytänyt vahvistusta enkä lisätietoa 1800-luvun upseerien perustamista ylioppilaiden stipendirahastoista. Nykyisilläkin Helsingin yliopiston sivuilla on niukasti tietoa vanhoista rahastoista, mutta sittemmin avatut digitoidut lehdet toivat eteen kaipaamani yksityiskohdat.


Kaarlo Teräsvuori oli koonnut lehteen Maatalous (10, 13, 14, 15-16/1920) agronomian opiskelijoille sopivia stipendejä ja näiden joukossa on
Ne kuusi suomalaista tarkk'ampujapataljoonaa, joiksi v. 1812 perustetut 3 suomalaista jääkärirykmenttiä oli v. 1827 muodostettu, hajoitettiin jo 1830. Kahden pataljoonan, viidennen ja kuudennen, upseerikunta ja siviilivirkamiehet lahjoittivat pataljooniansa musiikki- ja artellikassojen säästöt yliopistolle kahdeksi stipendirahastoksi. 
Tarkk'ampujapataljoonan, Viidennen suomalaisen, v:lta 1832, 3 à 140 mk, 4 vuodeksi mainitussa pataljoonassa sen hajotessa palvelleiden upseerien tai siviilivirkamiesten jälkeläisille tai saman pataljoonan aliupseerien, korpraalien, musikanttien ja sotamiesten jälkeläisille. Etuoikeutettujen ei tarvitse suorittaa tutkintoa, ellei heitä ole useampia kuin avonaisia stipendejä. 
Tarkk'ampujapataljoonan, Kuudennen suomalaisen, v:lta 1830, 5 à 180 mk. 5 v:ksi tutkinnotta 1) mainitussa pataljoonassa v. 1830 sen hajotessa upseereina tai siviilivirkamiehinä palvelleiden jälkeläisille, 2) samassa pataljoonassa tai entisessä Viipurin eli Suomen jääkärirykmentissä aikaisemmin palvelleiden upseerien, aliupseerien, korpraalien, musikanttien ja sotamiesten, tai 3) muissa hajoitetuissa suomalaisissa pataljoonissa palvelleiden upseerien jälkeläisille, tai etuoikeutettujen puutteessa muille ylioppilaille siksi kuin etuoikeutettu ilmoittautuu.
Lisäksi
V. 1854 Suomeen perustettu ruotujakoinen armeija käsitti 9 tarkk'ampujapataljoonaa, jotka hajoitettiin v. 1867. Seitsemännen, Poriin sijoitetun pataljoonan, upseerikunta oli jo v. 1858 soittokuntaa perustettaessa päättänyt, että jos se syystä tai toisesta hajoitetaan, silloinen kassasäästö lahjoitettaisiin yliopistolle stipendeiksi. Näin sai alkunsa 
Tarkk'ampujapataljoonan, Seitsemännen ruotujakoisen, stipendirahasto v:lta 1868, josta nykyään annetaan 300 markan stipendi 4 vuodeksi mainitussa pataljoonassa sen hajotessa palvelleiden aliupseerien, korpraalien, musikanttien ja sotamiesten jälkeläisille.
Siinä sitä olisi ollut taloudellista intressiä sukututkimukseen. Ainakin vielä vuonna 1983 stipendejä on jaettu, mutta sittemmin ilmeisesti lakattu:
Anoin tuota Viidennen tarkk'ampujapataljoonan stipendiä, koska muistin isän joskus kertoneen, että hän oli saanut sen omana opiskeluaikanaan. Opiskeluaikanaan hän oli jo kahden lapsen isä ja stipendit ja muut pienetkin tulot olivat varmasti tervetulleita lapsiperheelle. Lisäksi hän kertoi, että koska kukaan ei enää 1950-luvulla tiennyt kenen esi-isä on ollut Viidennen tarkk'ampujapataljoonan joukoissa, stipendiä ei haettu eikä sen vuoksi myöskään jaettu.
Kuva Tikka : pilalehti, jonka tarkoituksena ei ole kenenkään loukkaaminen 8.2.1891

Ei kommentteja: