Vähiten minua kiinnostavaa luettavaa Tukholmasta ostamissani lehdissä oli Populär Historia 4/2018:ssa. Olin nähnyt aiemmin päivällä ilmeisesti edellisen numeron, jossa kannen perusteella oli iso artikkeli Ahvenanmaan kysymyksestä 1918, mutta ostopaikallani myytiin Kaarina Maununtyttären kuvalla koristettua numeroa. (Kyseisestä maalausta taustoineen esittelee tuore Ateneumin video Suomen taiteen tarina – Erik Johan Löfgren: Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär, 1864)
Suomen sisällissodasta oli kerrottu numerossa 1/2018 ja yksi lukija oli kiinnittänyt huomionsa kuvaan venäläisestä ratsuväestä 1915. Arvioi ainakin yhden hevosen kaviot väärinhoidetuiksi. Tällaistakin historiaa asiantuntemuksella kuvista irtoaa.
Ajankohtaisuutisissa kerrotaan parhaillaan filmattavan 30-vuotisesta sodasta draamadokumenttia "The Age of Iron" saksalaisohjauksella, mutta ruotsalaisellakin panostuksella. Ainakin Ruotsissa ohjelma tulee televisiosta neljänä tunnin mittaisena jaksona loppusyksystä.
Suomalaisillekin tutut Elsa Beskowin tädit Vihreä, Ruskea ja Sinipunainen täyttävät sata vuotta. Olen luullut kirjoja vanhemmiksi! Lehden jutun perusteella vuonna 1873 syntynyt kirjailija perusti hahmot omiin täteihinsä.
Kahdella sivulla haastatellaan Cecilia Düringeria, jonka podcast P3 Historia on saanut suosiota. Ohjelma on tehty Ruotsin radion resurssein ja kuullostaa kuuntelemani parin testijakson perusteella asialliselta ja perinteiseltä radio-ohjelmalta. Siis ihan hyvää kuunneltavaa. (Sveriges radio on tekemässä P3 historian pohjatyöstä myös lapsille sopivan Historierummet-podcastin.)
Isoista artikkeleista merkittävin käsitteli vitamiinien historiaa, joka on tietenkin hämmentävän lyhyt. Aika hämmentävä oli myös kuva, jossa esikoululaiset Kiirunassa nauttivat alasti, mutta aurinkolasit päässä, valohoitoa vuonna 1953 D-vitamiinin vuoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti