Kehuttuani ja selostettuani henkikirjojen löytämistä luetteloilla täytyy (taas) muistuttaa, että läänintileissä ja tositekirjojen sisällä on paljon muutakin kuin henkikirjoja. Tämän viikkoisen henkikirjojen läpikäynnin yhteydessä satuin Digitaaliarkiston selailussa huomaamaan Helsingin rästiluettelon 1706 (8108). Oikea aika ja paikka, joten nimienmetsästysmielessä aloin käymään läpi.
Koska keskityin vasempaan sarakkeeseen, en heti tajunnut kuinka monen verorästisen kohdalla oli merkintä kuolemasta. Normaalia? Vaikea sanoa, kun en rästiluetteloita aiemmin nähnyt.
Rästiluettelolle merkityksellistä oli ilmoittaa, että henkilö oli kuollut varattomana. Mutta muutamissa kirjauksissa on myös maininta kuolinajasta, kuvainnollisesti. Kuten "nälän vuonna".
Tai (keskimmäisessä) vaikean ruton aikana.
Nimien vertailu Hiskiin tallettettuihin hautauksiin ei ollut suoraviivaista, mutta muutamat löytämäni olivat kuolleet ruttovuonna 1710. Rästiluettelon kaikkia kirjauksia ei siis ollut tehty otsikkonsa mukaisesti vuonna 1707. Tarkemmin katsoen oikean sarakkeen huomautuksissa on useita eri käsialoja ja voisi ehkä näitä hautauksiin vertaamalla saada tarkennettua ajoitusta niille merkinnöille, jotka liittyvät Sund-tutkimukseeni. Sillä niitäkin löytyi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti