- tietä antoi neitsy Maria Rosendal, asuva Sahakosken öljy-tehtaassa, että hän käydessänsä Nikolain- ja uuden-torin välillä, oli hameensa lakkarista kadottanut rahakukkaron, jossa löytyi 6 ruplaa 3 kop. rahaa erinäisissä seteleissä (Porin Kaupungin Sanomia 22.2.1862)
- kauppatorilla varastettiin sepän-tyttären Maria Lovisa Stenforsin, Kokemäeltä, hameen plakkarista liina, johon oli kääritty 8 rupl. 35 kop. rahaa (Porin Kaupungin Sanomia 26.4.1862)
- ilmoitti merimiehen vaimo Edla Grönholm, että hameensa plakkarista Aleksanteritorilla oli otettu musta silkkikukkaro jossa oli rahaa 3 ruplan paikoille 3 ja 1 markan seteleissä (Sanomia Turusta 9.1.1863)
Johtopäätöksiä:
- Aviosäädystä riippumatta naisilla vuosien 1862-63 paikkeilla läntisessä Suomessa saattoi olla käteistä rahaa hallussaan.
- Raha varastettiin/katosi torien läheisyydessä joko siksi, että naiset kuljettivat rahaa yleensä kyseisessä ympäristössä ja/tai että siellä se todennäköisemmin varastettiin.
- 66% naisita tiesi kopeekan tarkkuudella paljonko heillä oli rahaa taskussaan. 33% oli mahdollisesti mennyt sekaisin rahan arvosta valuuttamuutoksessa.
Kuvat: Peoples of All Nations Vol. 3B. Esthonia to France (~1920)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti