Etu- ja Taka-Töölön raja Hesperianpuisto on monessa suhteessa merkityksellinen alue. Sitä pitkin kulki vanhastaan talitie, ja 1740-luvulla, pikkuvihaan johtaneen hattujen sodan aikana, se toimi Ruotsi-Suomen etuvartiolinjana.Näkynee jotenkin kartassa Helsingfors under 1741-1743. (Helsinki Ic* 7/- -) ?
Teksti jatkuu
Viime vuosisadan lopulla ehdotettiin nimeä Kristiina-kuningattaren puistokatu, mutta yleisesti se tunnettiin Kivelän köyhäinhoitolaitokseen johtavana Köyhäintalontienä. Hesperia-nimi on vuodelta 1906.Köyhäintalo eli Fattighus lienee yhdistetty vuoteen 1877 mennessä Edetistä ja osasta Stengårdia, jotka näkyvät varhaisemmissa kartoissa.
Kivelä-nimi on käännös Stengårdista. Sanomalehtien alueellisissa nimityksissä näkyy ensin "Eedeswiikin työ ja köyhäintalo" ja myöhemmin "Uusi köyhäintalo" (Uusi Suometar 25.9.1883, SWL 29.11.1888). Sen lähellä oli edelleen olemassa oleva Pauligin huvila (Uusi Suometar 29.11.1887, 5.7.1888). Päivälehdessä 24.11.1899, jolloin käsiteltiin kaavaehdotuksia 11. kaupunginosalle, on ainoa osuma Köyhäintalontiestä.
Varsinainen digitoitu lähde olisi kunnalliskertomukset 1875–1974. En kuitenkaan ihan heti keksinyt, että asiahakemistossa oikea sana oli 'kunnalliskoti'. Tämän avulla selvisi, että virallinen nimi 1875 oli "Työ- ja vaivaistalo". Verkosta löytyneen Helsingin sosiaaliviraston henkilöstölehden mukaan "Vuonna 1912 vanha köyhäintalo muutettiin sairaalaksi ja nimi Kivelän sairaala olettiin virallisesti käyttöön." ja Wikipedia täydentää kertomalla, että "Vuonna 1912 uusi Forsbyn vaivaistalo ja työlaitos päätettiin rakentaa Koskelaan".
2 kommenttia:
Helsingissä itse asiassa on "Köyhäintalontie" eli Kunnalliskodintie. Se menee tekstissäkin mainitun Forsbyn vaivaistalon alueen sivuitse. Käsittääkseni Koskelan kunnalliskodin asukkaat raahasivat junaradalta paikoilleen Puu-Käpylän talojen kivijaloissa käytetyt kivenmurikat paikoilleen. Puu-Käpylässä asuvan boheemin keskiluokan soisi muistavan silloin tällöin näytä kunnalliskodin asukkaita, joiden ansiosta nykyään saadaan nauttia alueen idyllistä.
Sittemmin tämäkin köyhäintalo muutettiin sairaalaksi. Nythän Koskelan sairaalakin on lakkautettu ja tiloissa avattiin vastikään pakolaiskeskus. Toivottavasti nykyisiä asukkaita kohdellaan ihmisarvoisemmin kuin entisiä vaivaisia.
Sinua saattaa kiinnostaa ajoittamaton kartta
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=25341499
- KR
Lähetä kommentti