Antti Kalliolan twiitistä paljastui, että Dorian perusstatistiikkoihin pääsee käsiksi ulkopuolinenkin. Otin esiin niin pitkän aikajakson kun oli tarjolla ja vetovoimaisimmaksi Kansalliskirjaston sisällöksi osoittautui kirja Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? Joten nostin sen otsikkoon lukijoiden toivossa...
Aikavälin valinnalla oli merkitystä, sillä kyseisen kirjan 50 tuhannesta latauksesta 35 tuhatta kertyi heinäkuussa. Kesällä verkkosivujen numeroilla on taipumusta laskea eikä räjähtää. Selitys löytyy aikarajatulla googlauksella. Kirjaa oli esitellyt Kansalliskirjaston sivulle linkittäen Keskisuomalainen 4.7.2014 ja Iltalehti 7.7.2014 .
Vaikka heinäkuun luvut ottaisi vertailusta pois, Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? kuuluu kärkijoukkoon. Huippuarvo oli kuitenkin poistettava, jotta graafista erottuisi muutakin. Ja siinä näkyy nimenomaan se, että monien tiedostojen lataukset ovat kertyneet piikkeinä. Mikä on mahtanut kiinnostaa Riian tuomiokirkon kuvassa helmikuussa 2011?
Huippujoukossa on useita kartastoja, reittiselostuksia sekä Finland framstäldt i teckningar, joilla voisi kuvitella olevan tasaisempi kiinnostus ja käyttö.
Kalmbergin kartaston pidempää huippukautta lukuunottamatta kartastot tosiaan ovat tasaisen suosittuja. Tie on selostettu ja Turistföreningens i Finland väglappar ovat saaneet kiinnostusta yhtäaikaa tammi- ja huhtikuussa 2014. Onkohan tuolloin mainostettu koko matkailumainokset-kokoelmaa? Mahdollisesti, mutta sen kokonaissuosiossa näkyy piikkien sijaan lupaavan kasvava trendi
Suhteutettuna kokoelmien kokoon matkailumainosten menekki on keskinkertainen. Ylivoimaisesti kiinnostavin on Elämisentaito, joka on johdossa, vaikka siitä vähennettäisiin Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? lataukset (tämä versio punaisena palkkina).
Peräsijaa pitävässä Ruokalistoja ja ohjelmalehtisiä -kokoelmassa on 320 nimikettä, joista suurinta suosiota on toistaiseksi nauttinut Kaivohuoneen ohjelmalehtinen, jossa on komea kansi. Joku kokkausbloggaaja voisi alkaa käymään ruokalistoja läpi ja etsimään mielenkiintoista historiaa?
Ja kyllähän sitä löytyy. Yksi ladatuimmista on Kalastajatorpan menu tuntemattomalta ajalta. Siinä on Kumiteollisuus O.Y:n Para-kesäkenkien mainos, joka viittaa 20- tai 30-lukuun. Viinilistassa on vuosia 1923 ja 1924 eli ilmeisesti kyse on 20-luvun puolivälistä. LISÄYS 4.12.2014 7:56. Unohtui sitten sellainen pikkuasia kuin kieltolaki. Eli ruokalista ajoittuu sen jälkeiseen aikaan!
Kiinnostavaa oli kansi, jossa on Kalastajatorpan kuva. Tuollainenko se ennen oli?
4 kommenttia:
Otsikko houkutteli!
Ei muuten 1920-luvulla anniskeltu viinejä eikä mainostettua White Horse - viskiä ainakaan julkisesti. Olisiko tuo ravintolan menu v. 1932 + N.
Kiitos!! Laitoin lisäyksen tuonne tekstiinkin.
Kiitokset tilastoanalyyseista, noita saa tosiaan käyttää ihan vapaasti, vaikka emme ole niitä Kansalliskirjaston puolesta aktiivisesti mainostaneetkaan!
Pari varausta kuitenkin - tiedostojen lataukset lasketaan tietuetasolla, eli jos tietueeseen liittyy useita kokotekstitiedostoja, niiden lataukset lasketaan yhteen. Esim. juuri pienpainatekokoelmassa julkaisut ovat sekä yhtenä pdf:nä että sivu kerrallaan kuvatiedostoina. Eli jos joku käy yksitellen lataamassa esim. "Tie on selostettu"-julkaisun kaikki 843 jpg:tä, tilastoissa näkyy jo jonkinmoinen piikki.
"Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa?" on ollut tästä huolimatta oikeasti melkoinen hitti, noiden mainitsemiesi lehtijuttujen lisäksi myös mm. sosiaalisen median ansiosta. Dorian Google Analytics -tilasto kertoo, että julkaisun kuvailutiedot sisältävällä sivulla käytiin heinäkuussa yli 49.000 kertaa, huippu oli 3.7., jolloin sitä käytiin katsomassa lähes 15.000 kertaa.
Lisäksi etenkin pdf:ien kanssa tulee ajoittain vastaan virhetilanteita, joissa latauksia kertyy lyhyehkön ajan kuluessa suuria määriä. Nämä ovat oikeastaan melko harvinaisia, mutta suurten ja paljon käytettyjen aineistojen (esim. amk:ien Theseus) kohdalla niitä kuitenkin esiintyy aika ajoin.
Taisin itsekin ladata "Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa?" heinäkuun alussa, mistä voi kiittää/syyttää sosiaalista mediaa. Kirjasta sai loistavia lainauksia ja elämänohjeita polttareihin.
Lähetä kommentti