Kirjaani Suomen naisellista historiaa hyödynsin Agatha Eleonora Falckin (o.s. Timm) muistelmia. Niihin sisältyi yksityiskohtainen kuvaus rekimatkasta Eurasta Turkuun vuoden 1797 alussa. Sana sen suunnittelusta oli levinnyt pitäjällä ja Agathan kauhuksi heidän mukaansa työnnettiin lisämatkalainen.
Euran kirkonkylän Krannilassa asui tähän aikaan kapteeni ja ritari S-berg, jonka nimi rippikirjaan vilkaisemalla täydentyy Isak Reinhold Sahlbergiksi. Agathan mukaan tämä oli käytökseltään hiomaton, säädytön ja muistutti härkää. Sahlbergin vaimo Lovisa Katarina Polviander oli Agathan tietojen mukaan käynyt nuoruudessaan tanssikoulua ja asunut tuolloin Agathan täti Falckin luona.
Sahlbergin sisarenpoika Anton P-l-r (eli Maria Elisabet Sahlbergin ja maanmittari Anders Pelanderin poika) oli asunut pariskunnan luona. Kuultuaan Timmien rekiretkueesta he tajusivat, että tässä olisi edullinen tapa saattaa poika maailmalle. Ei tarvitsisi kuluttaa pojan perintörahoja, jos poika matkustaisi Agathan kanssa samassa reessä. Kun nyt kerran kahdella reellä lähdettäisiin.
Tekstistä ei selviä, mikä tässä ajatuksessa ja sen osittaisessa toteutuksessa oli Agathan mielestä niin kovin kammottavaa. Reen jakaminen vieraan pojan kanssa vai reen jakaminen vieraan ja köyhän pojan kanssa? Ilmeisen resuinen Anton oli. Hän oli saanut matkavarusteeksi tossut lainaksi Krannilan torpparilta, vanhalta Wändeliniltä talviviitan (karpus), piialta parin - Agathan mielestä kauheita - harmaita villavanttuita ja vanhalta syytinkiläismummolta "Vekkara Vappu" vyön.
Nämä yksityiskohdat Agatha siis muisti vuosia myöhemmin ja halusi kirjata elämänkertaansa toteamuksella "tällainen oli tämän S-bergin varustus ainoan sisarensa ainoalle lapselle". Minkähänlainen varustus oli Sahlbergin pojalla Carl Reinhold, kun tämä lähetettiin Porin triviaalikouluun alkuvuonna 1790 ja Turun yliopistoon viisi vuotta myöhemmin?
Anton Pelanderia ei ylioppilasmatrikkelista löydy. Ilmeisesti hän kuoli 29-vuotiaana kirjanpitäjänä 22.7.1812 Yläneellä, jossa C. R. Sahlberg omisti tuolloin maatilan.
Kuva reestä talvella on otettu Tukholman Djurgårdenissa 1890-luvulla. RÄA, Flickr
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti