maanantai 29. huhtikuuta 2013

Sotilaskuvia

Viime torstaina avattiin Puolustusvoimien digitoimien sotakuvien sivusto SA-kuvat. Tiedotuksen piti alkaa vasta iltapäivällä, mutta Ossi Mäntylahti vuosi uutisen jo aamulla blogissaan ja se ehti leviämään ainakin Twitterissä. Vaikka tiedottajan suunnitelma ei toteutunut, niin ainakin lopputulos oli se, että sivusto ei kestänyt siihen kohdistunutta liikennettä. Perjantaiaamuna etusivulla todettiin
Hyvä palvelun käyttäjä, pahoittelemme käyttöönoton yhteydessä ilmenneitä ongelmia.
Olemme lisänneet palvelun kapasiteettia ja seuraamme sen riittävyyttä tiiviisti.
Kiitos kärsivällisyydestä.
Ensimmäinen hakuni ei ollut Kokemäki vaan isoisäni sukunimi Ilmavalta. Sillä sain 9 hakutulosta, joissa yhdessäkään ei kuvaustekstissä ollut kyseistä nimeä. Jostain on löytynyt niin sumea hakulogiikka, että Ilmavalta tulkittiin ilmavan taivutusmuodoksi? Oheisessa esimerkissä "Ilmava pyykinkuivauspaikka rannikkosotilaan vartiopaikalla mittaustornin katola. (Laat.Rpr,Ylläpään patteri.)"

Info-ikonista ei avautunut olennaisesti lisää tietoa, mutta alakulmassa lupaava mahdollisuus tarjota lisätietoa.
 
Kuvia saa käyttää mainitsemalla niiden lähteen ja kuten ylläolevasta esimerkistä näkyy, se on avuliaasti leimattu ladattavaan kuvaan valmiiksi. Kuvatiedoston koon vakuutetaan venyvän A3-kokoon, eli riittänee useimpiin tarkoituksiin. Hieman harmittavasti sivustolla kuvaa ei voi sujuvasti zoomailla, vaan tarjolla on vain yksi suurennuskoko.

Sodan kuvia paremmin tunteva Olli Kleemola noteerasi tuoreeltaan, että tarjolla ei ole kuvien kääntöpuolta, johon on tehty merkintöjä "siitä, mihin lehtiin kuva on sota-aikana päätynyt, sekä siitä, onko kuvan julkaiseminen sota-aikana ollut kiellettyä vai sallittua. Nämä tiedot ovat edelleen saatavissa vain ja ainoastaan puolustusvoimien kuvakeskuksen kuvapositiivien taustapuolelta." Digitointi kun on tehty negatiiveista.

Lisää kritiikkiä(kin) m.m. hakulogiikasta SukuForumin ketjussa.

Toinen testihaku omalla sukunimelläni oli tarkempi eli kaikissa kolmessa kuvassa oli Kyläkoski. Sotilaallisesti ilman etunimeä eikä meidän sukua. Alla
Kapteeni Luoma ja luutnantti Kyläkoski rauhallista iltaa istumassa. Luutnantti Kyläkoski kuuluu propagandahenkilöstöön järjestäen ryssälle silloin tällöin valistustilaisuuksia.Lipola,Rautu 1944.04.24
Hymyistä tulee mieleen vielä muistuttaa, että SA-kuvat ovat tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajien ottamia eivätkä dokumentaarisia reportaasikuvia.

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Ilmavaltahan on ilmava-adjektiivin taivutusmuoto. "Tämä kangas tuntuu ilmavalta."

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Aah, jäi tuo lause hieman hassuun muotoon. Kyllä ymmärsin (vihdoin), että ilmava taipuu ilmavalta, mutta tuntuisi loogisemmalta, että edellisellä hakemalla tulee jälkimmäinen kuin päin vastoin.