tiistai 26. helmikuuta 2013

Lehtileikepinosta

Miksi museoväki pelkää lapsia?Ville Seuri kirjoitti Hesarin Merkintöjä-palstalla 12.2.2012, että "Suomalaiset museot suhtautuvat lapsivieraisiinsa yleensä kiusaantuneesti: aivan kuin eivät tietäisi, mitä heille pitäisi tehdä." Ainakin museot tiesivät mitä sanoa. Keskustelua Twitterissä en ottanut ajoissa talteen, mutta blogitekstien linkit sentään:
Postiluukkuuni ilmestyi Kirkko ja kaupunki 6/2013. Ei olisi pitänyt, mutta lehden sisältä sitten selvisikin, että valtakunnallisen Kirjuri-järjestelmän hidastettu käyttöönotto oli aiheuttanut virheitä lehden osoitteistossa. Kuullostaa aika vakavalta ongelmalta, kun luukkuuni ei ole viimeiseen 10 vuoteen lehteä pitänyt pudottaa. Minkähänlaisia sukuselvityksiä systeemistä tullaan antamaan?

Hesarin lauantaisivuilta 16.2.2013 selvisi, että Åressa matkailevat ovat Armfeltin surullisen Norjan retken maisemissa. Arja Kivipelto kirjoitti:
"Mitä tästä kaikesta voi nykyisin nähdä? Ei kovin paljon.

Åressa pienellä kukkulalla on muistomerkki. Taulussa lukee, että täältä saattoi kesällä 1718 katsella tuhansien sotilaiden, siiviilien, hevosten ja nautojen kuhisevaa merta. Armfeltin armeija valmistautui sotaan Duvedin laaksossa."
Turistikohteen historialliseen taustaan paneutui myös Teemu Luukka Hesarin Merkintöjä-palstalla 20.2.2013: "Aina kun käyn Pietarissa, mietin, kuinka julmalla tavalla tämä kauneus on rakennettu."

Toimittajat oli kutsuttu seuraamaan presidentinlinnan korjauksen yhteydessä tehtäviä muutaman viikon arkeologisia kaivauksia ja Johanna Sjöholmin raportti oli Hesarissa 22.2.2013. Löydöt olivat 1700-luvun asumisen jälkiä. Verkossa olevien valokuvien tekijänoikeus "Tasavallan presidentin kanslia", joten ei parane tänne kopioida. Vaikka ovat verorahoilla kustannettuja. Lähetin tänä aamuna 10 minuuttia vaille 8 tiedustelun asiasta sivun alareunasta löytyneeseen osoitteeseen ja odottelen vastausta.

Hesarissa 24.2. otsikoitiin "Tuntematon suuruus voi saada nimikkokadun". Sanoisin, että katuja ovat saaneet tuntemattomammatkin kuin Tekla Hultin, josta jutussa oli kyse. Suomalainen naisliitto ajaa asiaa ja Hesarin sopii peesata, sillä Hultin oli Päivälehden ensimmäinen naistoimittaja.

Yliopisto-lehti 2/2013 sisälsi Merete Mazzarellan kolumnin tutkijoiden esiintymisestä. Mazzarella vinkkasi kolme standardivastausta tilnteisiin, joissa ei ymmärrä kysyjän kysymystä tai ei osaa siihen vastata: "tuo oli mielenkiintoista", "tuota en ole tullut ajatelleeksi" ja "tuon tulen muistamaan". Typerien kommenttien kohdalla viimeinen on tottakin. Ja koska olen itse saanut kaikki fraasit joskus kuulla vastauksena omiin kommentteihini, jään miettimään niiden todennäköistä syvällistä typeryyttä. 

Ei kommentteja: