Sitten keväisellä käynnillä Kokemäellä silmäni osuivat Pyhän Henrikin kappelin vieressä tiekylttiin Kaisalantie ja lenkkikaverini vahvisti, että komea puurakennus oli itse Kaisala. Jotain, josta pääsee liikkeelle? Digitaaliarkistoon ja esille kartasta Maanmittaushallitus - Maanmittaushallituksen uudistusarkisto - Kokemäki - Ylistaro; Isojaontäydentäminen ja osittainen isojaonjärjestely Ylistaron lohkokunnassa, kartta ja asiakirjat 1908-1908 (A41:62/26-96) sivu 5.
Silmämääräinen vertailu moderniin karttaan on vaikeaa, sillä karttapohjoinen ei ole aivan suorassa. Supertieteellisellä käsipelillä vaikuttaa siltä, että nykyinen rakennus on jo tässä paikallaan. Mutta ei tilannimellä Kaisala. Oikean etsiminen vaatisi tonttinumeron metsästämistä kymmeniltä sivuilta. Kärsivällisyys ei riitä, jatketaan matkaa.
Kaisalantie on Kokemäen lisäksi Heinolassa ja Kontionlahdella. Kaisaloita löysin Kansalaisen karttapaikasta 8 kappaletta. Kaikki eivät (ehkä) ole tuoreita tapauksia, sillä verkkolähteiden mukaan Pyhän Henrikin legendassakin on Kaisalan kylä, jossa kuollut poika heräsi elämään.
Paikannimiä on niin paljon tutkittu, että naisten mukaan nimetyt varmaan kansissa, jossain? Näppituntumalla tuntuvat huomattavasti harvinaisemmilta kuin miesten mukaan nimetyt talot. Maijaloita löytyy karttapaikasta 86 kpl, Annaloita 101 kpl, Liisaloita 19 kpl, Riittaloita 2 kpl. Ainokainen Mariala on Nakkilassa.
Kaisankodissa kävin vuonna 2009. Uudeksi kesäretkikohteeksi sopivalta vaikuttaa Kaisanistumakivi Pyhäjärvellä. Kaisaniemen Kaisa-talon avautumista odotellessa.
Googlen kuvahaun tuloksia heinäkuussa 2012
1 kommentti:
Enpä ole koskaan Marialasta Nakkilassa kuullut. Vappulan talo sieltä kyllä löytyy.
Lähetä kommentti