Sarjassa kuvia miehistä, joista olen joskus voinut jotain kuulla: Torsten Thure Renvall. Arkkipiispan kuva oli Kyläkirjaston Kuvalehden B-sarjan numeron 8/1882 kannessa, samoin kuin elämänkertansa, josta en löytänyt mitään itseäni kiinnostavaa. Mutta sukunimestä Renvall tuli mieleen lapsuusaikaan tuntemani Renvallit, jotka olivat Limnell-sukua, kuten minäkin. Eli satakuntalaisten käsissä kulunut Toivo Väinölän tutkimus esille ja kuvan miestä etsimään.
Torsten Thure löytyy taulusta 39. Hän on mennyt Limnellin kanssa naimisiin eikä siis ole (ainakaan tätä kautta) verisukulaiseni. Mutta hänen lapsensa kyllä ovat ja lapsenlapsensa on historiantutkija Pentti Renvall! Vau! Yhteinen esi-isämme on minusta laskien 8 sukupolvea taaksepäin ja Renvallista 6 sukupolvea. Amerikkalaisilla (ja englantilaisilla?) olisi tähän viehättävän tarkka termi "5th cousins twice removed". Wikipedian mukaan termiä half cousin (serkkupuoli) ei käytetä, vaikka sitä tässä tarvittaisiin, sillä kyseessä on tosiaan esi-isä eikä esivanhemmat.
Itse olen näistä kaukaisista serkuista käyttänyt termiä nanoserkku laskematta tarkemmin sukupolvia. Luntaten MAOL:n taulukosta pikkuserkku olisi desiserkku, nanoserkkua läheisempi sukulainen mikroserkku ja todella kaukaisia piko-, femto- ja attoserkku. Viimeisinkään ei taitaisi riittää minun ja Tanskan kuningatar Margaretan väliseen "sukulaisuuteen". Sillanpään Taatan kanssa olisi hieman läheisempi suhde. Esivanhempani numeroilla 109/9 ja 110/9 ovat Sillanpään isänisänäidin vanhemmat.
Näitä kaukaisia julkkissukulaisia on hauska bongata sukututkimuksista ja alkaa ymmärtää jälkipolvitutkimuksen lumoa. Muistaen kuitenkin näiden kaukaisten sukulaisuuksien todellisen sosiaalisen ja geneettisen merkitsemättömyyden.
5 kommenttia:
Luntaten MAOL:n taulukosta pikkuserkku olisi desiserkku, nanoserkkua läheisempi sukulainen mikroserkku ja todella kaukaisia piko-, femto- ja attoserkku.
Joskus te sukututkijat vähän pelotatte minua.
Tämä oli paremminkin osoitus diplomi-insinöörin koulutuksesta.
Meillä sanottiin kusin - syssling - pyssling, mutta pitemmälle tuokaan lista ei riitä.
Kymmenjärjestelmä ei taida oikein istua tähän aiheeseen. Ehkä olisi parasta kokeilla vanhanaikaista suhdelukutarkastelua. Aseta yhteiselle esivanhemmalle (ja hänen mahdollisille täyssisaruksilleen) arvo 1 ja katso, kuinka paljon sinulla "on samaa verta" kuin tarkasteltavalla etäserkulla. Voi tulla aika homeopaattisia lukemia.
Hienoja juttuja Limnell-suvusta ja sen taustasta.
Tutustuin blogiin googlen kautta, kun etsin tietoja Soupas-suvusta. Olen itse Limnell-suvun tyrvääläistä sukuhaaraa, August Linmell-Uotilan pojantyttären tyttärenpoika. kirjoitin lähisuvulle tarinaa isoäidistäni ja hänen suvustaan. Nyt päätin mennä taaksepäin Gabriel Limnellistä ja selvitellä sukuni taustaa Soupakseen ja siitäkin taaemmas.
Vaikka tämä Eskolan ja Limnellin yhteys olisikin hieman epävarma, on minulle ollut suurta iloa ja hyötyä siitä, että blogissa löytyy paljon detaljeja, joita en itse osaisi vanhoista asiakirjoista hakea. Kiitos siitä.
Risto Niinikoski
ris.nii@luukku.com
Lähetä kommentti