Aloin lukea Kyläkirjaston kuvalehdestä 5/1898 juttua
Yhtä ja toista mustalaisista. Sävy tuntui yllättävän positiiviselta, joten ennenkuin pääsin ensimmäisen sivun loppuun hyppäsin Googleen hakemaan taustatietoa kirjoittajasta eli Arthur Thesleffistä.
Wikipedia tiesi, että hän
suositteli mustalaisten vähittäistä assimilointia valtaväestöön pitkäaikaisella valtion ohjelmalla. Mustalaisten maahantulo ulkomailta Suomeen oli kiellettävä lainsäädännöllä ja Suomessa jo asuvat mustalaiset oli rekisteröitävä ja pakotettava asettumaan paikoilleen. Thesleff suositteli mustalaislapsien sijoittamista 7-vuotiaina lastenkoteihin joissa he olisivat sen jälkeen tekemisissä vain valtaväestön edustajien kanssa ja oppisivat jonkin käytännön ammatin. Thesleff vastusti kuitenkin jyrkästi mustalaisten pakkosterilointia koska hän uskoi että hänen suosittelemansa ohjelma tuottaisi hyviä tuloksia.
Argh, ei hyvä. Mutta itseni sivistämiseksi lainaan artikkelista toivottavasti värittymätöntä tietoa siitä, missä romaneja 1800-luvun lopulla liikkui:
... ovat mustalaiset muutamista seuduista vähitellen vetäytyneet toisiin seutuihin, minkävuoksi heidän jakautumisensa maassa on tullut varsin epätasaiseksi. ... Niinpä ei löydy mustalaisia missään ruotsalaisessa pitäjässä, paitse Karjalla ja Pernajassa. Samoin ovat mustalaiset hävinneet suurista osista Turun lääniä ja melkein koko Hämeestä. Tasaisemmin ovat he levinneet Pohjanmaalla ja hyvin hajallaan on heitä Oulun läänin pohjois-osissa. Savossa ovat he jo epätasaisemmin levinneet, siten että muutamissa pitäjissä elää suurempia mustalaisjoukkoja, mutta välillä olevissa avaroissa seuduissa ei heitä ole ensinkään. Jos sitten mennään kauvemmaksi itään Viipurin lääniin, nähdään että heitä lisääntyy uskomattomassa määrässä, ja todellisuudessa elää kolmas osa kaikista Suomen mustalaisista, joita kaikkiaan lienee noin 2,000, Viipurin läänissä ja varsinkin Sortavalan, Impilahden, Säkjärven ja Viipurin pitäjissä.
Kuvat artikkelista. Yllä "mustalainen Sakkulasta" ja "mustalaisvaimo Rääkkylästä" ja alla "mustalaistyttö Sakjärveltä", "mustalaispoika Ruovedeltä" ja "mustalaistyttö Minka Katzian Mähristä".
1 kommentti:
Olisin lukenut enemmän
Lähetä kommentti