Tiedotteen mukaan "Kansalliskirjasto kokeili digitointi- ja konservointikeskuksensa 20-vuotisjuhlan kunniaksi, miltä sähköinen kirjahylly voisi näyttää. "
Näyttää visuaaliselta, liikkuvalta. Kuullostaa rapisevalta. Ei tarjoa kuin murto-osan digitoiduista kirjoista. Eikä esittelemistään kirjoista kovin paljoa tietoa. Ei sisällä linkkejä olemassa oleviin pdf-tiedostoihin eikä minnekään muualle (lukuunottamatta Kansalliskirjaston etusivua). Ei edes Pelasta Kirja -hankkeen sivulle, jossa työhön voisi lahjoittaa lisää rahaa... Aika paljon hukattuja mahdollisuuksia.
Eli tämä kirjahylly oli yksi niistä harvoista, jotka eivät minua ole miellyttäneet.
Mutta tiedotteen lukeminen ei mennyt hukkaan vaan vahvisti muistikuvan, että käynnissä on Tuomas Heikkilän tutkimushanke, jossa aiheena maamme varhaisimman kirjallisen kulttuurin synty, kehitys ja vaikutukset. Jostain syystä tämä ei tullut avoimen yliopiston johdantokurssin luennoitsijan mieleen kun hän mietiskeli ääneen Suomen varhaisinta kirjallista historiaa.
Virtuaalisen kirjahyllyn lisäksi tiedotteessa on linkki verkkonäyttelyyn Aarteita keskiajalta, joka esittelee Heikkilän tutkimia pergamenttifragmentteja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti