Sunnuntain paluuseen Kokemäeltä Helsinkiin järjestyi poikkeama Tammelan hakkapeliittatapahtumaan, joka järjestettiin Mustialan maatalousopiston alueella. (Nykyinen nimi Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustialan yksikkö.)
Toritulli-lipun mukaan olimme tervetulleita 1600-luvun tunnelmaan. Itselleni oli sen tavoittaminen vaikeaa, mutta ihan mukaviin kesämarkkinoihin olimme päätyneet. Katselimme kojuja, söin hyvän kotitekoisen munkkirinkilän ja sitten etsiydyimme luentosaliin.
Ennen luennon alkua ehdin katsastaa sen havaintoesineistöä, joka oli historiallista, mutta ei kauttaaltaan ehjää:
Tutkija Timo Alasen aiheena oli "Asutus 1600-luvulla" Tarkemmin sanottuna luennon puolituntisessa käsiteltiin Tammelan ja Someron asutuksen syntyä ja muutoksia 1600-luvulle asti. Hetken ajattelin, että tulipa ajanhukkaa, mutta opin asiaa siitepölyanalyysistä (monestako järvestä Suomessa se on mahdettu tehdä?) ja nimistötutkimuksesta. Ja jossain vaiheessa muistin, että Sarenius-esi-isäni oli Tammelasta kotoisin (ei vaan tiedetä mistä sieltä), joten sisältö oli lopulta kokonaisuudessaankin relevanttia.
Luentosalista poistuttuamme poikkesimme Forssan museon pienoisnäyttelyyn, mutta juoksin sieltä kesken pois kun äänet ulkona kertoivat sotilaiden olevan liikkeellä. Osoittautuivat kiirehdinnän arvoiseksi, hämäläistä komeutta oikein paririvissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti