Minulta meni erinäisiä minuutteja, ennenkuin tajusin miksi Markus Hotakaisen tuore kirja Suomen säähistoria ei alkanut jääkaudesta tms.
Siksi, että se on "Suomen" säähistoria ja alkaa täten vuodesta 1917. Tai tarkemmin sanottuna säästä 6.12.1917. Lämpötila plussan puolella jopa Sodankylässä ja Kajaanissa sekä Kuopiossa vain yksi pakkasaste.
Vastaavasti on joka vuodelta poimittu joku säätilaan, sen ennustamiseen tai tiedottamiseen liittyvä aihe. En tiedä lukeeko tämän joku alusta loppuun, vuosijako houkuttelee enemmänkin hyppäämään itseä kiinnostaviin asioihin. Jonka jälkeen pystyy toteamaan mielenkiintoisia asioita, kuten "elämäni ensimmäinen joulukuu oli harvinaisen lämmin". Tai toteamaan, että kesä 1991, jonka muistan ylenmääräisen lämpimänä olikin tulivuoren purkauksen pimentämä?
Mutta vastausta mummoni kysymykseen "minä vuonna oli se suuri myrsky, joka kaatoi kirkonmäen puut" täältä on turha etsiä. Kullekin vuodelle on varattu vain yksi aukeama.
Säätä on kyllä jaksettu muistella ja ihmetellä. Alla raportti Mikkelistä maaliskuussa 1761 (Inrikes tidningar 26.3.1761). Talvi oli ollut runsaslumisempi kuin miesmuistiin, vaikeuttaen metsätöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti