maanantai 11. toukokuuta 2009

Tyttöjen kouluja 1800-luvun Suomessa

Pohjoisessa Raahen kaupungissa toimi 1810-luvulla Suomen vanhin tunnettu yksityinen mamsellien koulu, Heikki Impivaaran artikkelin Mamsellien kouluja Raahessa 1800-luvulla mukaan (julkaistu kirjassa Historiallisia tutkimuksia J. R. Danielson-Kalmarin kunniaksi 7.V.1923).

Artikkeliin on koottu tietoja 21 koulusta. Näistä itseäni kiinnosti eniten koulu, jota kävivät 1860-luvun alussa Isa Asp ja kaukainen sukulaiseni Fanny Hohenthal. Mutta Impivaara ei ollut onnistunut löytämään heidän opettajastaan lisätietoa ja heikosti tunnettiin muitakin ensimmäisiä naisopettajia. Muistelutiedosta hän on saanut kokoon kuitenkin varsin valaisevan esityksen 1800-luvun koulunkäynnistä tyttöjen näkökulmasta.

Lisää tutkimustietoa tyttöjen koulutuksesta löytyy Marjo Meckin gradusta Säätyläistyttöjen koulutus ja sosiaalinen tausta 1790-1870. Helsingin, Haminan ja Turun ruotsalaisten tyttökoulujen oppilaat . Mecki on tiivistelmän mukaan tullut tulokseen:
Tutkitut tyttökoulut Helsingissä, Turussa ja Haminassa olivat ennen kaikkea porvarisperheiden tyttärien kouluja. Kouluissa oli myös aatelisperheiden tyttäriä sekä papiston tyttäriä, mutta huomattavasti vähemmän kuin porvarissäädyn tyttäriä. Aatelissääty tarjosi tyttärilleen yksityisopetusta. Tyttäriä ohjasivat kotiopettajat ja he saattoivat opiskella pensionaattikouluissa ulkomailla. Myös muutamia talonpoikastyttäriä pääsi tutkittuihin kouluihin, vaikka he olivat enemmänkin poikkeustapauksia.
Teksti tarjoaa monipuolisen katsauksen koulunkäyntiin ja myös joitakin oppilastietoja. Päälähteenään Mecki on käyttänyt Tuomiokapitulin kouluarkistoa, joka kattaa autonomian ajan alkeisoppilaitokset eli myös tyttökoulut.

Ei kommentteja: