lauantai 5. heinäkuuta 2008

Fanny Grahn


Gutenberg.org:sta löytyi Maikki Fribergin henkilömuistelmia (Tieni varrella tapaamia 1 ja 2). Kuljen usein Sinebrychoffin puiston läpi ja taidemuseon ohi, joten oli hauska lukea kappale, jossa Friberg vierailee siellä, kun sekä rakennus että puisto olivat vielä yksityisomistuksessa.

Uutta (tai ainakin muistamatonta) oli se, että museon lahjoittanut rouva Sinebrychoff oli ennen avioliittoaan ollut näyttelijä. Kyllähän se mainitaan museon sivuilla, mutta Fannyn persoona tulee Fribergin tekstistä paljon elävämpänä esiin.

"V. 1875, siis Fannyn ollessa 13-vuotias, kiinnitettiin hänet teatteriin oikein kontrahdilla, jossa m.m. sanottiin, että hänen piti olla mukana kaikissa kuorolaulu- ja tanssiharjoituksissa sekä esiintyä pienissä osissa. Suuria tehtäviä ei nyt aluksi voinut niin nuorelle tytölle antaa, mutta ne kasvoivat vuosi vuodelta, samassa määrin kuin hän itsekin kasvoi. Kaikkiaan hän teatterissa oloaikanaan esiintyi 85 osassa. Tämä on jo aivan tavatonta kun ottaa huomioon, että hän teatterista erotessaan oli vain 20-vuotias; ja se osoittaa ennen muuta miten paljon tehtäviä hänelle uskottiin ja miten rajattoman ahkera ja tarmokas hän oli. Monta kertaa hän meni teatteriin jo klo 8 aamulla, jolloin siellä ei vielä ollut ketään muuta, sytytti kaasun ja rupesi aivan yksinään harjoittelemaan. Niinpä hän esim. koitti saada äänensä niin kantavaksi, että se kuuluisi joka soppeen, aina ylimmälle riville asti, ja että sen sävy samassa olisi aivan luonnollinen."

Fannysta voi lukea tulevana syksynä enemmänkin. Google-haku nimittäin vei Teoksen sivulle, jossa kerrottiin elokuussa ilmestyvän Raija Orasen "Vangitseva perhesaaga Sinebrychoffin kuuluisasta suvusta".

Ei kommentteja: