Tuloksista näkyi, että muutama muukin oli hakenut tietoa miehen luotettavuudesta. Kaikki eivät siis internetissä usko kaikkeen. Nikolas Lloydin oma sivusto esittelee hänet arkeologiksi ja mainitsee arkeologian tutkinnon Newcastlen yliopistosta. Videoidensa perusteella hän on tehnyt töitä tv- ja filmikuvauksissa ja on harrastanut historian elävöittämistä. Vähintäänkin kertomuksensa omista kokemuksistaan ovat mielestäni asiallisia. (Myönnän, että Helsingin esittäminen positiivisessa valossa vaikutti arviooni.)
Käytän hyvin harvoin nahkapohjaisia kenkiä, joten en ole tullut ajatelleeksi niiden käyttöominaisuuksia arkielämässä (Ancient shoes - with tales of falling over & Fighting shoes - authentiboots and pattens). Hyvin uskottavaa, että niillä liukastuu helposti niin sodan käynnissä kuin suomalaisessa maalaisympäristössäkin. Pohjien naulaaminen kitkan lisäämiseksi oli minulle ennestään tuttua Hilja Valtosen romaanista Vaimoke, jossa päähenkilö petkutustarkoituksessa taiteilee "Renki-Jussin kyntösaappailla, joiden pohjissa on nauloja ja limaskeja enemmän kuin Kyrönsalmen sillassa". Nykysuomen sanakirja kertoo, että limaski on kirjakielellä anturanasta.
Vahatauluun kirjoittamista olen kokeillut, muistaakseni AboaVetuksen kirjoitusnäyttelyssä (josta en maininnut blogissa enkä Twitterissä?). Kirjainten piirtäminen tuntui perin hankalalta ja hitaalta. Lloyd väittää, että vahaan kirjoitettaessa käytettiin toisenlaisia kirjainmuotoja (Laptops of the Ancient World). Totta vai tarua? Todennettavissa suuntaan tai toiseen?
Olen monta kertaa tuijottanut ylläolevan kaltaisia rautakauden solkia ymmärtämättä miten niitä käytetään. (Kuva: Elisabet Pettersson SHMM CC-BY) Liikkuva kuva auttoi huomattavasti (Penannular brooches).
Olin Tukholman Historiska museetin Visbyn verilöylyn näyttelyssä yksinäni, joten oli kiva katsoa Lloydin näkemyksiä ja muistella omaa kokemusta (Medieval massacre & Medieval massacre bones & Gauntlets, helmets, studded leather armour, and gold). Taitaa olla ainoa näkemäni videokatsaus museokävijän näkökulmasta. Lisää! Ja olen samaa mieltä Historiska museetin tiedon esittämisen puutteista.
Lloyd vieraili tänä kesänä Visbyn keskiaikapäivillä ja teki köyttä ( Medieval rope-making in Visby market & Rope and Hollywood ). Vaadittu työmäärä (eli arvo) sai hänet huomauttamaan, etteivät historiallisten elokuvien monet kohtaukset, joissa köysi huolettomasti katkotaan, ole uskottavia.
Historiallisten elokuvien virheistä Lloydilla on monta videota. Jopa yksittäisestä kuvasta hän löytää virheitä, joiden avulla ymmärtää kuinka vaikeaa on tavoittaa menneisyyden maisemaa (What is wrong with this picture?). Tiet kuluivat toisin, pellot olivat pienempiä ja aidattuja sekä vilja pidempää ja rikkaruohoisempaa.
1 kommentti:
Kiitos vinkistä! Mielenkiintoinen konsepti :)
Lähetä kommentti