Kun luin Kirjakon blogista 1790-luvun Turkuun sijoittuvasta dekkarista innostuin kauhiasti. Kun laskin Jyrki Heinon Kellarin käsistäni, sanoin ääneen "Tää oli hyvä".
Hyvä lukuromaani ja dekkari, jonka luin yhdessä illassa. Rakenne oli perinteinen, mutta ilahduttavasti keskittyi selvittelemään murhan mahdollisia motiiveja eikä epäiltyjen alibeja. Loppuratkaisuun asti jännite säilyi ja kaikki tuntui tarpeeksi uskottavalta historiallisesti. Mielenkiinnolla odotan 1700-luvun mentaliteetteihin perehtyneen tuttavani tuomiota kirjasta.
Historia ei kirjassa jäänyt kärryiksi ja kynttilänvaloksi, vaan
juonikuvioon sekaantui ajan politiikka ja aatehistoriakin. Itse arvostin
sitä, että kyse ei ollut Suomen historian kuluneimmista jaksoista,
joten sain uuttakin ajateltavaa.
Kiinnitin taannoin huomiota siihen, että historiallisten tyttökirjojen
päähenkilöt tapasivat saada aikaansa nähden yliannostuksen opetusta ja
olivat järjestään kiinnostuneita kehityksestä. Vastaavasti Heinon luutnantti Carl
Wennerhiem tuntuu olevan ripauksen edellä aikaansa ja näin lähempänä
nykylukijaa. Hän on luopunut peruukista ja on kiinnostunut
ruuanlaitosta. Ei mahdotonta, mutta harvinaista.
Sattumalta olin vähän ennen kirjan lukemista kerännyt YouTube -videoista listan 1700-luvun kokkausta. Englantilaista ja amerikkalaista, joten ei
aivan suoraan Wennerhielmin keittiöstä. Mutta mies oli mukana Amerikan
vapaussodassa, joten pätkät sotilasruuasta ainakin taustoittavat
Kellaria. Joka toivottavasti ei jää kirjoittajansa ainoaksi
historialliseksi dekkariksi.
Wennerhielm oli hengaillut myös Kustaa III:n hovissa, joten kuvituksena Nordiska museetin Flickrissä tarjoama kuva 1790-luvun juhla-asusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti