Olof Ångerman on vienyt minut mennessään, muun muassa Saarenmaalle - huomattuani, että Ösel on suomeksi Saarenmaa. Luulin ensin, että Ösel oli jossain Itämeren etelärannalla, kun kuullosti niin saksalaiselta(?).
Siellä sijaitsevassa Sonnenburgin linnassa Olof oli (Almquistin viranhaltijamatrikkelin mukaan) voutina vuodesta 1569 ja vielä 5.11.1574. Tästä muodostui ongelma, sillä Saarenmaan hallinta kyseisinä vuosina on esitetty eri lähteissä eri tavoin. Ilmeisesti siksi, että asia on suuressa mittakaavassa pieni ja toisaalta on melko helppoa mennä sekaisin, kun yhtä puolta saaresta hallitsee herttua Magnus ja toista herttua Magnus.
Muutamien kirjojen ja puolen tusinan verkkosivun perusteella:
Esimerkiksi useimmiten luotettava Nordisk familjebok toteaa "Sonnenburg, ordensslott på Ösel, intogs 1568 af svenskarna, som förstärkte dess befästningar, men i Roskildetraktaten s. å. återgafs slottet åt hertig Magnus." Tämä yhtenee useimpien lähteiden suhteen siinä, että Ruotsi sai Saarenmaasta noin kolmanneksen (mukaan lukien Sonnenburg) hallintaansa elokuussa 1568. Edellä mainitun version mukaan he menettivät alueen jo samana vuonna. Toisen version mukaan Ruotsi hallitsi aluetta vuoteen 1575, vaikka oli luovuttanut sen Tanskalle jo Stettinin rauhassa 1570. Kolmannen version mukaan alue oli Ruotsilla, kunnes se aktiivisen toiminnan kautta menetettiin.
Yhden version mukaan Ruotsin valtion kirjerekisterissä on merkintä 18.6.1575 alueen lahjoituksesta (donation) Juhana III:n Sofia-siskolle, mutta että tämä ei olisi aiheuttanut mitään seuraamuksia. Lukuisat muut tekstit taas vakuuttavat Sofian miehen, Magnus-herttuan tulleen saarelle ja käyttäytyneen varsin huonosti. Itse asiassa hän hyökkäsi ilman kovin hyvää syytä Tanskan alueen komentajan (Klaus von Ungern) kimppuun ja tämän seurauksena menetti Sonnenburgin ja Ruotsin hallinnassa olleen alueen. Magnus palasi samana vuonna Ruotsiin ja Juhana karkotti hänet valtakunnastaan vuonna 1578.
Asiallisen oloiselta Histrodamus-sivustolta löytyi uskonvahvistukseksi lause "Taani oli vahepealsetel aastatel kaotanud Põhjamaade Seitsmeaastases sõjas (1563-1570) Rootsile Läänemaa, Saaremaad oli aga tõsiselt rüüstatud ja kolmandik sellest (endise Maasilinna foogtkonna tuumik) jäi kuni 1575. aastani rootslaste kätte." Eikös siinä ihan selvästi lue, että kolmannes jäi ruotsalaisten käteen vuoteen 1575 asti? Kirja on kylläkin aina kirja, vaikka saksankielen taitoni on yhtä olematon kuin vironkielen, joten taidan nojautua vuonna 1838 julkaistuun teokseen Beiträge zur Geschichte der Provinz Oesell, joka on linjassa oman arvailuni kanssa. Tekijänäkin arvokkaan kuuloinen Peter Wilhelm Baron von Buxhöwden.
Tänä päivänä Sonnenburg, viroksi Maasilinn, on kaikkien verkkosivujen mukaan raunio. Ollut sitä jo vuodesta 1576. Kuva Wikimediasta:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti