Ylioppilas Olof Anders Järnefelt kirjoitti Gustaf Adolf -veljelleen Turusta 12.5.1818 (A. R. Cederbergin suomentamana, olettaisin)
"Syystä, että kenttä, jolla ylioppilaat ennen ovat juhlineet vappua toukokuun ensimäisenä päivänä, ei vielä ollut aivan lumesta vapaa, siirrettiin vapun viettäminen huomiseen, joka on 1 päivä toukokuuta vanhaa lukua. Tästä juhlasta kuuluu tulevan sellainen, etteivät ylioppilaat vielä monta sellaista ole ennen viettäneet. Kaikki professorit, apulaiset, maisterit tai yhdellä sanalla sanottuna kaikki, jotka kuuluvat Akatemiaan, ovat kutsutut. Olipa osakunnan kokouksessa puhetta siitä, että kenraalikuvernööri ja muutamat senaatin jäsenet, nimittäin ne, jotka kuuluvat kommisioniin yleisiä koululaitoksia varten, kutsuttaisiin. Jos eivät muut osakunnat ole tätä vastaan, kutsutaan kaikki nämä.
Professorit ovat olleet kovasti hyvillään siitä, että heitä pyydettiin juhlaan. Tuo äksynkupsakka ja lystikäs arkkiaatteri Bonsdorff aikoi huomenna matkustaa maatilalleen, mutta siirsi matkansa tuonnemmaksi saatuaan kutsun juhliin; niille, jotka kävivät häntä kutsumassa, syötti hän aamullista ja juotti viiniä niin s-sti; muuten oli ukko ollut niin hyvillään, että [Cederbergin sensuroima akateemisen opettajan arvolle vähemmän sopiva arvostelu]. Myöskin muut opettajat kuuluvat olleen erinomaisen kohteliaat.
Niin hyvin professorit, apulaiset y. m. s. kuin myös ylioppilaat, kaikki täysissä univormuissa, kokoontuvat huomenna k:lo 1:n aikaan Akatemia-rakennukselle, sieltä lähdetään kulkemaan yhtenä kulkueena; professorit ensin rehtorin johdolla, sitten apulaiset ja maisterit ja lopuksi ylioppilaat, osakunnittain inspehtorinsa ja kuraattorinsa johdolla. Tämä tulee näyttämään komealta.
Uudenmaan tullin luona on rykmentin koko soittokunta vastassa ja juuri kun rehtori astuu ulos tulliportista, rupee soittokunta - se käy kulkueen etunenässä - puhaltelemaan ja soittaa, kunnes saavumme kentälle. Siellä soittaa se koko illan, [C. W.] Salge on mukana. Hän on ottanut säveltääkseen kansanlaulun ja Bellmannin uuden, kauniin ylioppilaslaulun y. m. Professorien kunniaksi luetaan värssyjä - erinomaisen kauniita kuuluvat olevan -, ja, kuten varmuudella arvellaan, koettavat "peruukit" myös kakistella itsestään joitakuita kuivia, suorasanaisia värssyn sirpaleita ylioppilasten kunniaksi. --"
Lähde: A. R. Cederberg. Vanhaa ja uutta. WSOY 1916, s. 152-154
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti