Radhika ja Dudhika Nayak syntyivät yhteenliittyneinä vuonna 1888 Intian itäosassa. He joutuivat englantilaisen promoottorin käsiin ja matkustivat tämän kanssa Eurooppaan vuonna 1892. Seuraavana vuonna kaksoset vietiin Yhdysvaltoihin ja he olivat esillä Chicagon maailmannäyttelyssä. Sen jälkeen he kiersivät Barnum & Bailey -sirkuksen mukana. (
Wikipedia)
Jossain vaiheessa tytöt on tuotu taas Eurooppaan. Helsinkiin he päätyivät keskellä kesää 1895. Nya Pressenissä ja Hufvudstadsbladetissa ilmoitettiin 26.6., että "vain vähän aikaa" elävän yhteenliittyneet kaksoset olisivat esillä Fabianinkatu 27:ssa eli Etelä-Espan kulmassa kello kahdesta kymmeneen joka päivä. Seitsemänvuotiaat tytöt tekivät siis kahdeksantuntista päivää.
Vaikka kyseessä oli tiettävästi ensimmäiset Helsingissä nähdyt elävät yhteenliittyneet kaksoset he eivät näytä herättäneen suurta innostusta tai kiinnostusta. Todennäköisesti ohjelma Helsingissä oli samantapainen kuin noin vuotta myöhemmin Helngborgissa, jossa paikallisessa sanomalehdessä julkaistiin kokemuksesta kirjoitus. Siellä impressario oli yksitoikkoisella äänellä kertonut tyttöjen elämäntarinan. Hän väitti, että tyttöjen kotikylän taikauskoiset asukkaat olivat pitäneet kaksosia pahan vallan työnä. Siksi heidät oli jätetty temppeliin ja sieltä päätyneet eteenpäin. Kuvauksen perusteella kaksoset eivät tilaisuudessa tehneet sen kummempaa kuin kävelivät yleisön joukossa.(Helsingborgs Dagblad 27.4.1896)
|
Nya Pressen 26.6.1895 |
Göteborgissa mainittiin kaksosten puhuneen useampia eurooppalaisia kieliä (Göteborgs Handels- Och Sjöfartstidning 28.2.1896). Näiden joukossa tuskin oli ruotsi ja suomi, joten pari päivää ensimmäisten esitysten jälkeen Hufvudstadsbladetin ilmoituksella haettiin tulkkia. (En ungman, kunnig i landets båda språk samt litet ryska eller tyska, sökes som tolk för tvillingarna Fabiansgatan n:o 27, träffas kl. 10-2 på dag.)
Helsingissä viimeinen esitys pidettiin 14.7. eli vierailu kesti lähes kolme viikkoa. Vasta marraskuun lopulla 1895 kaksosten esittämisestä ilmoitettiin Tukholmassa. Väliin mahtuisi siis pysäys jossain muussakin Suomen kaupungissa, mutta suora siirtyminen (takaisin?) Pietariin tai Tallinnaan on myös mahdollista. Helmikuun lopusta maaliskuun loppuun kaksosia mainostettiin Göteborgissa ja huhtikuun alussa he olivat Malmössa ja kuun lopussa Helsingborgissa.
Esiintyminen jatkui jatkumistaan vaikka paikat ja vaiheet ovat perusverkkolähtein epäselviä. Vuoden 1900 paikkeille on ajoitettu Moulin Rougen mainosjuliste, jonka mukaan kaksoset esiintyivät joka ilta.
Ranskankielisen Wikipedian mukaan he olivat vuonna 1901 esillä Barnum-sirkuksen ihmistarhassa Pariisissa.
|
Uusi Kuvalehti 6/1902 |
Käynnin Helsingissä muisti ainakin muutama ihminen Suomessa. Kaksoset olivat uutisen aihe keväällä 1902, jolloin heille oli tehty erotusleikkaus. Lukutupa 5/1902 aloitti artikkelinsa "Yhteen kasvaneet Siamilaiset kaksoset, joita täällä Helsingissäkin muutama vuosi takaperin näyteltiin, ovat nyt leikatut erilleen Pariisissa". Leikkausta taustotettiin ikävää, mutta todenmukaista sanavalintaa käyttäen: "Nyt ne ovat olleet Pariisissa eräässä sirkuksessa, mutta kun toinen sairasti keuhkotautia, niin pelastakseen tervettä täytyi ne saada irtileikatuiksi. Omistaja ei luonnollisesti olisi tahtonut rahalähdettään menettää, mutta kun olisivat varmasti molemmat kuolleet, suostui hän leikkaukseen."
Kirurgi järjesti leikkauksen filmauksen ja valokuvia julkaistiin Suomessakin. Se, tehtiinkö näillä(kin) rahaa, ei käy verkkosivuilta ilmi. Lisätietoa olisi Thierry Lefebvren kirjassa Flesh and Celluloid: The surgical cinema of Dr. Doyen.
Dudhika Nayak kuoli leikkauksen jälkeen 16.2.1902. Radhika Nayak eli marraskuuhun 1903.
1 kommentti:
Twitterissä sain tietää, että hakuni ei ollut tarttunut suomenkieliseen pikku-uutiseen, joka Uudesta Suomettaresta 27.6.1895 kopsattiin toisaalle, ainakin Sanomia Turusta 28.6.1895, Wuoksi 29.6.1895 ja Kaiku 1.7.1895. Joten kaksosista tieto levisi eri puolille maata.
Lähetä kommentti