Kertaus: Musevirasto jakoi kaksi esinekuvaa eläinteemalla. Esineille annettiin kausiajoitus, mutta ei löytöpaikkoja. Koska Museovirasto, ihminen kuvittelee, että kyseessä on nykyisen Suomen alueen löytöjä. Ihminen voi (ihan oikeasti) kuvitella näin jopa avattuaan Finnan sivun, jonka asiasanojen joukossa on 'Venäjä'.
Joten julkaisin blogitekstin ja linkkasin sen Twitteriin. Unkarin ystävä totesi: "Unkarin kansallismuseossa Budapestissa on samaa mallia oleva hirvi, sekin muistaakseni jokin skyyttien heidän tienoilleen jättämä. Kalevala-koru julkaisi ysärillä vastaavan korun, siksi alun perin kiinnitin siihen huomiota." Kyseinen korumalli ei ole enää myynnissä, mutta käytettyinä kaupatuista selviää, että mallin nimi oli Hiiden hirvi. Kaivoin Wayback Machinesta mainostekstin maaliskuulta 2000:
Hirvikuvion luonne on demoninen. Se edustaa samaan aikaan tavoiteltua ja ikuisesti tavoittamatonta. Uskomuksen mukaan nuori nainen tai neito saattoi ottaa hirven hahmon, ja kiusoitella ylpeää takaa-ajajaansa. Lopulta osat vaihtuivat, ja metsästäjästä itsestään tuli saalis. Jos metsästäjä osasi välttää kohtalonsa, häntä odotti suuri palkkio. Jos siis näet jonkun kantavan Hiidenhirven kruunua, punnitse rohkeutesi.
Wikipedia kertoo, että "Hiiden hirvi on vaikeasti pyydystettävä, voimakas ja nopea hirvi kalevalaisessa runoudessa" eli nimi viestii vahvasti suomalaisuudesta. (Jos nyt unohdetaan se, että suurin osa kalevalaisesta runoudesta on kerätty nykyisen Suomen rajojen ulkopuolelta ja sen suomalaisuus on päälleliimattua ja rakennettua.)
Mutta kyseinen irtolöytö ei ole Kalevalan mailta, vaikka ne ymmärrettäisiin runojen kerualueeksi 1800-luvulla. Arkeologi Tuuli Heinonen näki minua enemmän vaivaa ja raportoi löydöksensä: "Ei yllättävää, jos Eremitaasista löytyy vastaavia esineitä: kun hakee Muinaiskalupäiväkirjasta KM-numerolla, käy ilmi, että esine on peräisin Minusinskista Siperiasta. Ja arkeologillakin kesti tovi aikanaan keksiä, että Finnaa ja Kyppiä täytyy aina käyttää rinnakkain..."
Minusinsk on tosiaan Jenisein rannalla Siperiassa, mutta sen eteläreunalla Kazakstanin ja Mongolian hollilla. Perstuntumalla huomattavasti lähempänä skyyttien ratsastusalueita kuin suomalais-ugrilaisten kielten puhujia, kalevalaista runonlaulajista puhumattakaan.Kansallismuseon ulkomaiset kokoelmat. Viime kuukausien kuluessa ovat Kansallismuseon arkeologiset kokoelmat Venäjältä ja Siperiasta karttuneet huomattavasti. Toukokuun lopulla osti näet Antellin Valtuuskunta toht. K. Hedmanilta Vaasassa hänen puoli vuotta aikaisemmin ostamansa siperialaisen muinaisesinekokoolman. Sen oli kerännyt minusinskilainen kauppias I. P. Tovostin, etupäässä ostamalla talonpojilta ylisen Jenisein kahden puolen. Kokoelma käsittää kaikkiaan 1,053 esinettä, niistä noin puolet pronssikaudelta ja puolet rautakaudelta ja mongolilaisajalta. Tämän osion kautta ovat museon keskisiperialaiset kokoelmat kasvaneet kaksinkertaisiksi. Uuden, n. s. Tovostinin kokoelman, kiiruhti yhdistys julkaisemaan ranskankielisessä, viime kesäkuussa valmistuneessa kuvajnlkaisussa, ja muista siperialaisista kokoelmista oa parhaillaan valmistettavana erikoisteos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti