Kuokkamies, jonka muistelmia Sellainen laitos Huhkon tienhaarassa ja Turun Siirappi-jumaliset 1830-luvulla olen jo aiemmin jakanut, kertoi Sanomissa Turusta 9.2.1866, että
Likempanä Naantalia on "Kukolan" rustholli tunnettu hyvastä piimästänsä. Erittäinkin muutama vuosi takaperin oli se hyvinki peräänkysyttyä tavarata Turussa. Pyysivät kerran isännän vissinä määräpäivinä tuomaan piimänsä paatilla Turun jokea myöden koulun kohdalle.
Isäntä kuitenkin keksi paremman keinon, jolla tulostansa muillakin päivillä antoi tiedon. Ompellutti nimittäin valkoisen jäniksen-nahan sille paikalle vaatteihinsa, minne vaimot tavallisesti ensiksi silmänsä heittävät. Tässä puvussa tulee hän taas piimälastinsa kanssa ja antaa piikan yksin soutaa, jolloin hän nostelee housujansa, niin tavon näyttäen riemullista tuloansa. "Matamit" kahden puolin jokea, tämän tunnetun merkin nähtyänsä kiiruhtnvat maalle-meno-paikalle kauppaa tekemään, joka kävikin kuin tanssi.
Koska ukko huomasi piimänsä tulisesti menevän kaupaksi, niin koetti hän keksiä neuvoja tavaraansa jollakulla keinolla enentää. Lehmät kotona eivät kuitenkaan liioin heruneet, jonka tähden hänen täytyi ruveta jokivettä lisäksi käyttämän. Tämän juonin huomasi viimein kauppaneuvos T. vainaja ikkunastansa, josta päätti piimän-myyjää myös rangaista. Meni siis trenkinensä varustettuna säkillä rantaan, käskein Kukolaa mittaamaan 10 kannua piimää muossaan olevaan säkkiin. K. ei ensin tahtonut tavaratansa näin tavattomaan astiaan mitata, mutta kun kauppaneuvos vakuutti sen maksavansa, niin suosti K. viimein tähän. Koska piimä oli mitattu ja rahat maksetut käski kauppaneuvos trenkin aikalailla huimia talonpoikaa ympäri korvia piimäsäkin kanssa. Trenki ei täyttänyt käskyänsä kavalasti, vaan hosui Kukolaa niin että silmät leiskui ja ettei enää valkosta jäneksen nahkaa voitu selittää piimään sokastuista vaatteista. Näin on asiat Kuokkamiehelle kerrotut, joita hän ei kuitenkaan uskalla todeksi taata.
Eli maitoakaan ei viety aivan torille asti, joten vastaa kaupunkien ruokakauppaa kaupungeissa 1800-luvun puolivälissä.
Kuva on näyttökaappaus Turku Åbo 1827-mallinnuksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti